Dit is wat je moet weten over MDF-platen

Als je een enthousiaste doe-het-zelver bent, heb je misschien al eerder MDF gebruikt. Maar zelfs als je af en toe iets doet, heb je het materiaal misschien gezien zonder te weten wat het is of hoe het is gemaakt. MDF kent veel toepassingen en is eenvoudig te verwerken. Je moet echter weten hoe en waar je dit materiaal moet gebruiken.

Wat is MDF?

Alle MDF behoort tot vezelplaat. De kleine houtvezels worden onder druk met hars gemengd en vervolgens tot vezelplaat van gemiddelde dichtheid geperst. Door de combinatie van materialen zijn MDF-platen gemakkelijk te zagen en te frezen. Je kan producten in alle maten bestellen, zoals 15 mm MDF-platen. Het heeft andere eigenschappen dan hout, het vervormt bijvoorbeeld niet. Kleurstoffen kunnen ook worden toegevoegd door op het MDF-paneel te drukken. Kies meestal zwart of grijs. De kleur van de drukplaat is niet helemaal uniform. Meestal zijn de vezels zichtbaar, wat ook een bijzondere structuur geeft. Je kan onbewerkte MDF-platen kopen met primer of verflaag. In alle gevallen moet je de uiteindelijke kleur nog aan de drukplaat geven. De originele MDF vereist een primer,

Standaard MDF kent een breed scala aan toepassingen, maar wordt vooral gebruikt voor interieurontwerp en meubels. Het materiaal is sterk en makkelijk in gebruik. MDF zet uit als het in contact komt met vocht. Daarom is het alleen geschikt voor droge ruimtes.

Vochtwerend MDF

Door een speciale vochtwerende hars toe te voegen en de MDF langdurig aan te drukken, kan deze vochtbestendig worden gemaakt. Gebruik dan code V313 als referentie. Deze MDF is geschikt voor binnen, maar ook voor vochtige ruimtes in huis, zoals badkamers. Om het materiaal te onderscheiden van de standaard MDF, krijgt de vochtbestendige MDF groen in het productieproces. Het materiaal is ook verkrijgbaar in de kleuren grijs en zwart Vochtbestendig MDF is geschikt voor keukenkasten en badkamermeubels. Zo kan hij bijvoorbeeld ook gebruikt worden als scheidingswand in een schuur.

Watervast MDF

Waterproof MDF is geschikt voor vochtige ruimtes binnenshuis en vochtige ruimtes buitenshuis. Bij de productie wordt waterdichte lijm gebruikt en ook de perstijd van de plaat is langer. Bovendien werden houtvezels gemodificeerd voordat ze werden gebruikt om de waterbestendigheid verder te verbeteren. Aan de buitenkant is een waterdichte MDF-plaat toegevoegd. Donkerbruine kleurstof wordt gebruikt in het persproces om het identificeerbaar te maken van andere drukplaten. Waterdichte MDF-platen worden gebruikt voor tuinmeubelen, gevels, speeltoestellen en reclameborden.

Tips over MDF

MDF is meestal een stevig materiaal en de dikte van het paneel bepaalt natuurlijk de sterkte van het paneel en het gewicht dat het kan dragen. Vraag de experts van uw leverancier welk bord het meest geschikt is.

MDF is een uitstekend verwerkingsmateriaal, maar heeft een absorberend effect. Om een ​​goed resultaat te bekomen dient de MDF vetvrij te zijn alvorens te gaan schilderen (na het aanbrengen van de primer). Overweeg extra verf bij het schilderen.

Gerelateerde artikelen