Hoe inventariseer je jouw bezittingen voor een woonverzekering?

Ben je net verhuisd en wil je daarom een goede woonverzekering afsluiten? Dan kom je er al snel achter dat dit niet heel eenvoudig is. De verzekering komt in een groot aantal varianten en het is volledig afhankelijk van jouw spullen en situatie welke je nodig hebt. Maar hoe zorg je er dan voor dat je een goede inventarisatie maakt van jouw bezittingen, zodat je ook kan rekenen op de juiste uitbetaling als je een schadeclaim indient? Onderstaande informatie zet alles voor jou op een rij.

Iedere ruimte apart bekijken

Het maken van een inventarisatie begint met het maken van een overzicht van de ruimtes in jouw huis. Denk aan de woonkamer, keuken, badkamer en slaapkamers. Loop dan alle ruimtes door en noteer alle waardevolle bezittingen die hierin zitten. Bij deze bezittingen moet je denken aan kleding, meubelstukken, elektronica, apparatuur en sieraden. Alles wat op papier veel geld kost, moet je in feite meenemen in de inventarisatie. Maak foto’s en video’s van al je bezittingen terwijl je door je huis loopt. Dit geeft je niet alleen een duidelijk visueel overzicht, maar het kan ook van onschatbare waarde zijn als je ooit een claim moet indienen. Heb je alles opgeschreven? Dan is het tijd om de waarde van de bezittingen te bepalen. Je kan hiervoor een goede schatting maken aan de hand van veel documenten die je hebt bewaard. Facturen, bonnetjes en online prijsgidsen zorgen dat je een duidelijk beeld krijgt van de kosten.

Categorieën maken het duidelijker

De huidige waarde moet je hierbij aanhouden. Wees wel realistisch en houd rekening met eventuele afschrijvingen. Betaal je iets in meerdere delen af? Dan kan het zomaar zijn dat de verzekeringsmaatschappij hier een heel andere berekening voor heeft dan je in eerste instantie had gedacht. Begin dan met het groeperen en categoriseren. Alleen dan krijg je een inboedelverzekering passend voor jou. De categorieën laten jou namelijk beter inzien hoeveel geld er daadwerkelijk in jouw huis zit. Ook kan het de verzekeraar helpen om de lijst door te nemen en met één oogopslag zien wat er allemaal in huis zit. Bewaar kopieën van alle belangrijke documenten, zoals de inventarislijst, foto’s en video’s, samen met polissen en contactgegevens van je verzekeraar, op een veilige plek. Dit kan een digitale cloudopslag zijn of een fysieke kluis. Doe wat het beste bij je past.

Blijf regelmatig de inventarislijst bijwerken

Alles blijft echter voortdurend veranderen. Jouw leven en daarmee ook de bezittingen kennen deze veranderingen ook. Zorg er daarom voor dat je deze inventaris regelmatig bijwerkt en de waarde van de nieuwe bezittingen ook meeneemt in de lijst. Verkoop je iets? Dan haal je dit uiteraard weer van de lijst af. Door dit regelmatig te doen zie je een stuk beter hoeveel waarde er in jouw huis zit en blijft het ook gemakkelijker om de schadeclaim in te delen. Zo heb je een verzekering die bij jouw situatie past en is een vergoeding snel geregeld in het geval er schade is bij jouw woning.

Gerelateerde artikelen