Waarom wordt er steeds minder voor houten gevelbekleding gekozen?

Wanneer je vroeger een huis bouwde en geen volledig bakstenen gevel wilde, koos je ervoor om steen en hout te combineren. Je kunt er nu nog steeds voor kiezen om jouw gevel gedeeltelijk met hout te bekleden, maar dit materiaal wordt minder en minder gebruikt. In deze tekst vertellen wij je waarom mensen tegenwoordig minder voor houten gevelbekleding kiezen.

Prijs is flink gestegen

De prijs is één van de redenen dat gevels steeds minder bekleed worden met houten potdekseldelen, rabatdelen of schroten. Hout is de laatste jaren namelijk flink duurder geworden. Als je een groot deel van je gevel met hout wilt bekleden, kan de prijs hoog uitvallen. Vandaar dat mensen steeds meer naar alternatieven kijken. Het gevolg hiervan is dat gevels vaker en vaker bekleed worden met kunststof gevelbekleding. Deze gevelbekleding is ook niet goedkoop, maar het heeft een groot aantal voordelen ten opzichte van hout. Hierdoor zijn mensen wel geneigd om diep(er) in de buidel te tasten voor kunststof.

Onderhoud uitvoeren is noodzakelijk

Wie voor houten gevelbekleding kiest, kan niet om onderhoud heen. Hout is namelijk gevoelig voor het wisselende weer in Nederland. Wanneer je dit materiaal niet behandelt en het lange tijd blootgesteld wordt aan vocht, kan het gaan rotten. Denk niet dat je hout slechts eenmaal moet behandelen tegen vocht, want dit moet meermaals gebeuren. Daarbij komt dat hout verkleurt onder invloed van zonlicht, waardoor het snel dof wordt. Om de uitstraling van houten gevelbekleding te behouden, moet je het eens in de zoveel jaar schilderen. Bekleed je jouw gevel met kunststof? Dan is dit niet nodig. Kunststof neemt namelijk geen vocht op en verkleurt ook niet. Het is voldoende om dit materiaal een paar keer per jaar schoon te maken.

Sneller aan vervanging toe

Hout is een duurzaam materiaal, maar toch gaat het niet eeuwig mee. Je kunt de levensduur weliswaar verlengen door het goed te onderhouden, maar uiteindelijk moet je het materiaal een keer vervangen. Met kunststof gevelbekleding is dit niet anders. Het voordeel van kunststof is alleen dat het vaak (veel) langer meegaat dan hout. Dit komt vooral doordat dit materiaal een stuk beter tegen het Nederlandse weer kan dan hout. Mede hierdoor ben je onderaan de streep vaak goedkoper uit wanneer je kunststof gevelbekleding verkiest boven hout.

Kunststof gevelbekleding met houtlook

Veel mensen vinden dat kunststof een minder warme uitstraling heeft dan hout. Geldt dit ook voor jou? Dan wil je jouw gevel misschien toch met hout bekleden. Voordat je de knoop doorhakt, moet je weten dat er ook kunststof gevelbekleding met houtlook is. Dit materiaal is vaak niet van hout te onderscheiden. Extra bijkomstigheid is dat het in talloze kleuren verkrijgbaar is. Op Heering.eu kun je gratis kleurmonsters aanvragen om een idee te krijgen van de uitstraling van kunststof gevelbekleding met houtlook.

Gerelateerde artikelen