Hoe onderhoud je kunststof aan de buitenkant van je woning?

Woon je in een relatief nieuw huis? Grote kans dat er aan de buitenkant kunststof is gebruikt in plaats van hout. Dit materiaal kan beter tegen het Nederlandse weer en is onderhoudsvriendelijker. Toch is het niet zo dat je helemaal geen onderhoud uit hoeft te voeren. Benieuwd hoe je kunststof aan de buitenkant van je woning onderhoudt? Wij vertellen je hoe je werk gaat.

Maak kunststof schoon met water

Om ervoor te zorgen dat kunststof zijn mooie uitstraling behoudt, moet je het schoonmaken. Vaak is het al voldoende om dit materiaal eenmaal per jaar schoon te maken. Zijn jouw kunststof kozijnen, gevelbekleding of boeidelen snel vies? Dan moet je ze misschien wat vaker schoonmaken.

Heb je kunststof aan de buitenkant van je woning nog niet eerder schoongemaakt? Dan weet je misschien niet hoe je dit aanpakt. Geen paniek, want het stelt niet veel voor. In veel gevallen is een emmer lauwwarm water en een zachte doek of spons al genoeg om aan de slag te gaan. Dompel de doek of spons onder in het water en ga hiermee over het kunststof. Grote kans dat het er weer als nieuw uitziet.

Pas op met agressieve schoonmaakmiddelen

Het kan voorkomen dat er vlekken achterblijven op het kunststof nadat je er met een natte spons of doek overheen bent geweest. Probeer in dat geval eens wat harder te boenen. Als dit geen effect heeft, heb je misschien de neiging om schoonmaakmiddel te gebruiken. Dit kan, maar maak kunststof alleen schoon met een mild schoonmaakmiddel. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen, want deze kunnen het kunststof aantasten.

Gebruik geen hogedrukspuit

Als je kunststof kozijnen, rabatdelen, boeidelen en windveren hebt, kan het behoorlijk veel tijd kosten om dit allemaal schoon te maken. Heb je een hogedrukspuit thuis? Dan wil je het kunststof hier misschien mee schoonspuiten. Je bent zo weliswaar een stuk sneller klaar dan wanneer je alles met de hand afneemt, maar het gebruik van een hogedrukspuit heeft ook een groot nadeel. De kans op schade aan kunststof is namelijk groot. Doordat er water met hoge druk op het kunststof gespoten wordt, kunnen er krassen achterblijven in dit materiaal. Gebruik daarom nooit een hogedrukspuit om kunststof aan de buitenkant van je woning schoon te maken.

Besteed onderhoud uit

Een deel van het kunststof dat je aan de buitenkant van je woning gebruikt hebt, bevindt zich waarschijnlijk op redelijke hoogte. Wil je dit zelf schoonmaken? Dan heb je een ladder of steiger nodig. Als je er niet van houdt om op hoogte te werken, zit je hier misschien niet op te wachten. Overweeg in dat geval om onderhoud aan het kunststof aan de buitenkant van je woning uit te besteden. Er zijn veel glazenwassers die – naast je ramen – ook gevelbekleding, boeidelen en andere kunststof op hoogte schoon kunnen maken.

Gerelateerde artikelen