Houten of kunststof raamkozijnen: wat zijn de opties?

Een modern kozijn van kunststof is vaak goedkoper dan een exemplaar van hout. Staar je echter niet blind op de prijs alleen, want er zijn ook andere factoren waar je rekening mee dient te houden als je nieuwe kozijnen kiest. Kunststof kozijnen worden vaak in nieuwbouwprojecten gekozen, dus de verkoop en de innovatie is de laatste jaren ook erg omhoog gegaan. De prijs is daardoor ook gedaald, waardoor je tegenwoordig vaak een goede deal kunt scoren. Kunststof kozijnen bieden een goede isolatie tegen geluid en hitte. Ook hoef je ze vrijwel niet te onderhouden. Wil je weten wat het verschil tussen kunststof en houten kozijnen is? Lees dan snel verder!

Kunststof kozijn is kostenbesparend

Het grootste pluspunt van kunststof kozijnen is dat ze kostenbesparend kunnen zijn. Het zit zo: met kunststof kozijnen heb je niet te maken met terugkerende onderhoudswerkzaamheden zoals schilderen of (vroegtijdige) vervanging door houtrot, wat uiteindelijk geld bespaart. Per gemiddeld huis kan dit in tien jaar zo’n duizenden euro’s schelen. Verder is de isolatiewaarde ook goed, waardoor je een lagere energierekening krijgt en dus stookkosten bespaart. In de zomer (indien je geen gebruik maakt van airconditioning) is het ook goed om te weten dat de temperatuur relatief laag blijft.

Ziet een kunststof raamkozijn er authentiek uit?

Kunststof raamkozijnen zien er helaas wel minder authentiek uit, vergeleken met houten kozijnen. Veel mensen vinden de houtnerf structuur van echt hout vaak heel mooi, maar tegenwoordig zijn er ook folies verkrijgbaar die houtnerf imiteren. Deze folies zijn daarnaast ook in allerlei kleuren verkrijgbaar. Het is zelfs mogelijk om bij openslaande ramen de kozijnen aan de binnenkant van een andere kleur te voorzien dan de buitenkant. Dit lijkt zeer authentiek en van een afstandje zie je het verschil sowieso niet.

Brandwerende kozijnen

Ook kunststof kozijnen kunnen brandwerend zijn. Dit betekent dat brand minder makkelijk via het raam kan overslaan. Echter zijn niet alle kunststof kozijnen brandwerend, dus let hier specifiek op als je brandveiligheid belangrijk vindt.

Nadelen van houten kozijnen

Houten kozijnen zijn vaak gemaakt van hardhout zoals eikenhout. Je zou denken dat dit voor sterke kozijnen zorgt, maar tegelijkertijd heeft dit materiaal toch ook zijn zwakke punten:

  • Houten kozijnen kunnen door vocht gaan rotten.
  • Als het te warm is, kan de hitte ervoor zorgen dat de kozijnen krimpen.
  • Houten kozijnen kunnen ook kromtrekken na verloop van tijd.
  • Je loopt risico op houtworm of andere beesten die in het hout gaan zitten en het materiaal flink aantasten.

Kies je voor kozijnen van Meneer Kozijn, dan heb je geen last van de bovengenoemde aspecten. Wil je ondanks deze nadelen toch een houten kozijn? Dan moet je meer research en moeite doen om het materiaal te beschermen en te onderhouden. Maak een plan voor periodiek onderhoud en zet in deze planning wanneer het bijvoorbeeld weer eens tijd wordt voor schilderwerk. Doe je dit niet, dan kun je er bijna blind van uit gaan dat je na een bepaalde tijd de boel weer moet gaan vervangen.

Gerelateerde artikelen