Verbouwen in Amsterdam: alles over een objectvergunning

verbouwen

Ga je verbouwen of verhuizen in Amsterdam en ben je van plan om gebruik te gaan maken van objecten zoals een verhuislift, een container, een steiger of andere materialen? Dan kan het zijn dat je een objectvergunning nodig hebt. Je mag namelijk niet zomaar objecten op straat plaatsen, waar anderen hinder aan kunnen ondervinden. In sommige gevallen zal de gemeente er genoegen mee nemen dat je er melding van maakt dat je een object op straat zult plaatsen.

Voor welke objecten volstaat een melding?

Er zijn veel objecten waarvoor de gemeente Amsterdam genoegen zal nemen met een melding, mits je aan bepaalde voorwaarden voldoet. De objecten waarvoor geen vergunning nodig is zijn:

  • een mobiel toilet
  • een puincontainer in Amsterdam
  • een verhuislift of hoogwerker zonder kenteken
  • een rolsteiger
  • bouwhekken
  • een generator

Aan welke voorwaarden moet je voldoen?

Zoals eerder genoemd moeten bovenstaande objecten wel aan bepaalde voorwaarden voldoen om te volstaan met een melding. Zo mag je maximaal drie objecten plaatsen en maximaal twee parkeervakken in beslag nemen. Je mag niet het trottoir én een parkeervak bezet houden en de maximale afmetingen voor een object bedragen 2.40 x 4.50 x 2.75 meter. Verder moeten de objecten geplaatst worden ten behoeve van een verbouwing of verhuizing, moeten er rijplaten onder het object geplaatst worden, mag het object maximaal zeven dagen blijven staan (in winkelstraten moeten de objecten in het weekend en op feestdagen verwijderd worden, daar buiten alleen op Koningsdag en met Oudjaar). Ook de veiligheid is uiteraard belangrijk. Voetgangers moeten onder een steiger door kunnen lopen en de omgeving moet overzichtelijk blijven en goed te passeren zijn. Ten slotte mag je maximaal drie keer per twaalf maanden melding maken voor hetzelfde adres.

Tip: heb je een bouwafval container in Amsterdam nodig? Huur deze gemakkelijk en voordelig via ParidonContainers.nl.

Objectvergunning aanvragen

Voldoe je niet aan bovengenoemde voorwaarden of wil je andere objecten plaatsen? Dan zul je een objectvergunning aan moeten vragen. Deze vraag je aan bij de gemeente Amsterdam. Doe dit ruim op tijd (bij voorkeur minimaal twee weken van te voren), zodat de gemeente voldoende tijd heeft om de aanvraag te beoordelen. De kosten voor een objectvergunning verschillen per situatie, maar variëren tussen de € 150,- en € 750,-.

Gerelateerde artikelen