Inspiratie en tips voor het inrichten van de kinderkamer

Eindelijk! Je kunt aan de slag met een kleine slaapkamer inrichten voor je kind. Maar waar begin je? Op online kanalen wordt je overspoeld met leuke ideeën die je het liefst regelrecht zou willen kopiëren. De kracht zit hem echter in de basis. Wij geven je graag een paar tips en tricks om het inrichten makkelijker en daarmee leuker te maken!

De basis

Buiten dat je de kinderkamer natuurlijk graag zo comfortabel mogelijk wil inrichten voor jouw kleintje is het essentieel dat de belangrijkste (en functionele) elementen / meubels centraal staan in de kamer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de commode, kledingkast en de ledikant / het bed. Deze zijn er in verschillende soorten en maten maar hebben over het algemeen één ding gemeen: ze zijn relatief groot en nemen daarom de meeste ruimte in. Zorg er dus voor dat je voorafgaand aan het inrichten en stylen bepaalt waar je deze meubels wil plaatsen. Het is hierbij goed om na te denken over hoe jij je door de kamer gaat bewegen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je geen grote objecten in de loopruimte plaatst. Een efficiënte kamerindeling zorgt voor een rustige sfeer in de kamer. Er wordt zelfs gezegd dat de opstelling van de meubels bijdraagt aan de “Feng Shui” in de ruimte. Zet het bed bijvoorbeeld niet tegenover de deur, gebruik ronde vormen en vermijd het gebruik van elektronische apparatuur in de kinderkamer.

Accessoires

Het gebruik van de juiste accessoires kan er voor zorgen dat je met een klein budget een groot verschil kunt maken. Het zijn vaak de kleine details die het helemaal afmaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan leuke beeldjes, een mooi schilderij, een subtiele muurschildering of gebruik textiel om de ruimte wat warmer te maken. Uiteraard kunnen er ook plantjes in de kinderkamer gebruikt worden. Zorg van tevoren dat je je wel inleest over de soorten planten die op de kinderkamer het beste tot zijn recht komen.

Last but not least: literatuur. Dat klinkt misschien wat volwassen, maar ook kinderen hebben baat bij mooi verhaaltje voor of na het slapen gaan. Zet, voor een speels effect, een voorleesboek op een wandplankje. Dit boek kan eens in de zoveel tijd vervangen worden door een ander exemplaar. Hulp nodig bij het kiezen van de leukste kinderboeken? Check de website Boekskes.nl voor meer informatie over de het leukste kinderboekjes abonnement.

Kleurgebruik

Na het maken van een efficiënte kamerindeling kun je aan de slag met een kleurpallet. De kleur van de ruimte kan van grote invloed zijn op je baby / kind. Het is daarom raadzaam om hier goed over na te denken. Zo associërend we rood vaak met energie, maar kan dit ook een opgejaagd effect hebben. Kies bijvoorbeeld liever voor oranje. Deze kleur staat voor vrolijkheid en optimisme. Op het internet zijn talloze bronnen te vinden over het effect van kleurgebruik. Ga uiteindelijk voor een kleur die zowel bij jou als bij jouw kind past. Kleurgebruik is overigens nooit iets wat vast hoeft te staan. Gedurende de jaren ontwikkelt jouw kind zich wat kan betekenen dat het afwisselen van kleuren op de kinderkamer soms nodig kan zijn.

Gerelateerde artikelen