Jouw keuken; aardewerk of porselein?

Moet daar nou een heel artikel aan besteed worden? Dit is gewoon een kwestie van smaak! Het zijn allebei kleiproducten die maar een beetje verschillen in samenstelling. Toch?

Nee hoor. Niet alleen qua kleur en reliƫf maar ook op het gebied van functionaliteit lopen aardewerk en porselein behoorlijk uiteen. Het uiterlijk verraadt dat al, maar ook de manier waarop de verschillende soorten klei worden samengesteld. Daar komen diverse eigenschappen bij kijken, die uiteindelijk de keuze voor de een of de ander inspireren. Maar wat zijn die nou eigenlijk? En wat heb je precies nodig? En welke van de twee soorten sluit daar dan het beste op aan?

Alleen door bovenstaande ben je er hopelijk al van overtuigd dat esthetiek niet de enige reden is om een bepaalde keuze te maken. Hieronder leer je meer over aardewerk en porselein en weet je hopelijk snel welk materiaal jou het beste uitkomt.

Porselein

Een zeer witte klei, die onder de naam kaolien bekend staat, vormt de basis van porselein. Door zilverzand en veldspaat met elkaar te vermengen, komt de glasachtige uitstraling van het eindresultaat tot stand. Zodra hier vocht aan toe wordt gevoegd, kan het mengsel in de juiste vorm worden gekneed of geperst.

Belangrijk bijkomend verschil: porselein is vele malen lichter dan aardewerk. Maar maak niet de fout door te denken dat porselein daarom helemaal niet stevig is! Het wordt namelijk bereid in ovens waarin de temperatuur op kan lopen tot 1500 graden Celsius. En ja, het laat licht door, maar is wel stevig en heel praktisch in dagelijks gebruik.

Aardewerk

Wanneer hoge temperaturen letterlijk en figuurlijk een graadmeter zijn voor stevigheid, mogen we concluderen dat aardewerk een stuk zachter is, wanneer dat slechts vervaardigd wordt met een temperatuur van 1150 graden Celsius. En dat is ook zo. Maar stevig is het alsnog, dankzij de glazuren laag die erop wordt aangebracht. Ook handig: dankzij deze bovenste laag is het materiaal helemaal niet zo vatbaar voor krassen. Je zult dus nog heel lang van je aardewerk servies mogen genieten!

Smaken verschillen

Er zitten dus behoorlijke verschillen in samenstelling, uiterlijk, stevigheid en uitstraling tussen aardewerk en porselein. Zo zal die laatste wellicht eerder worden ingezet wanneer een deftige gelegenheid daarom vraagt. Maar dat wil ook weer niet zeggen dat aardewerk geen klasse heeft. Daar zijn de serviezen van Le Creuset een schoolvoorbeeld van.

Hoe het ook zij, wij gaan die beslissing echt niet voor jou maken. Dat zul je helemaal zelf moeten doen. Bepaal dit helemaal op basis van jouw persoonlijke smaak en het bezoek dat je ontvangt. Lastige keuze? Vast wel! Maar wanneer je heel erg doelgericht te werk gaat, maak je vast de juiste beslissing. En misschien wil je ze wel allebei?

Gerelateerde artikelen