Kantoor inrichten naar een hybride werkomgeving

Veel bedrijven hebben ervaren dat het hybride werken letterlijk werkt en de toekomstige manier van werken is. De meeste significante veranderingen aan de werkprocessen zijn al doorgevoerd. De volgende stap is het inrichten van het kantoor naar een hybride werkomgeving. Deze stap gaat verder dan het zomaar neerzetten van kantoormeubilair. Achter de inrichting van een hybride werkomgeving schuilt een gedachtegang.

Het beste van thuiswerken en het werken op kantoor te combineren

Het hybride werken brengt het beste van het thuiswerken en het werken op kantoor. Er wordt bij het hybride werken immers een combinatie gevormd tussen het werken op deze twee locaties. Als er gekozen wordt om hybride te werken wordt er twee of drie dagen thuis gewerkt. De overige dagen worden op kantoor doorgebracht. De thuiswerkdagen worden benut om op de meest productieve manier de werkzaamheden uit te voeren. De dagen op kantoor worden juist benut om met collega’s en relaties samen te werken en deel te nemen aan team activiteiten.

Een vermindering van reistijd, een afname van files en de co2-uitstoot, een betere balans in werk-privé en een hogere productiviteit worden als belangrijkste voordelen van het thuiswerken gezien. Veel mensen hechten veel waarde aan de binding met de organisatie, de collega’s en het contact met het team als er op kantoor gewerkt wordt.

Kantoorinrichting gebaseerd op hybride werkprocessen

Een verandering naar hybride werkprocessen vraagt een aantal aanpassingen. Hierbij moet uiteraard gedacht worden aan het inrichten van een ergonomische thuiswerkplek maar ook met betrekking tot de kantoorinrichting moeten een aantal veranderingen worden doorgevoerd. Het kantoor wordt immers een centrale verbindingsplek. Van een productieve ruimte moet immers een clubhuiskantoor gerealiseerd worden die volledig voldoet aan de wensen en eisen van een bedrijf maar waarbij de unieke uitstraling van de organisatie niet verloren mag gaan.

Het creëren van een kantoorinrichting gebaseerd op hybride werkprocessen vereist een gedachtegang waarbij er rekening moet worden gehouden met een grote diversiteit aan factoren. Een grote kantoortuin zal wellicht moeten worden omgevormd naar kleine open werkomgevingen. Er moeten presentatie- en projectruimtes worden gecreëerd. Er zal een behoefte ontstaan aan stilteruimtes om even in alle rust te kunnen werken en een kantine zal steeds meer een ontspanningsfunctie krijgen.

Maatwerk ondersteuning bij de inrichting hybride werkomgeving

Aangezien het inrichten van de ideale hybride werkomgeving een vrij ingewikkeld proces is waarbij veel factoren een rol spelen, maken veel organisaties gebruik van maatwerk ondersteuning bij dit traject. Een bedrijf gespecialiseerd in hybride werken kan dit traject volledig uit handen nemen. Op basis van een scan waarin niet alleen de wensen en behoeften van de organisatie in kaart worden gebracht maar waarbij ook rekening wordt gehouden met het DNA van de organisatie, wordt er stap voor stap naar de perfecte inrichting gewerkt. Gedurende deze maatwerk ondersteuning wordt een organisatie volledig ontzorgd en zal er sprake zijn van een zeer soepele overgang naar een toekomstgerichte hybride werkomgeving.

Bron:Inside Office

Gerelateerde artikelen