Tips voor het kopen van een nieuw bed

Een goede nachtrust is cruciaal voor je gezondheid. Als je slecht slaapt, ben je vatbaarder voor stress en raak je oververmoeid. Acht uur slaap per nacht is de algemene richtlijn, maar ook de kwaliteit van die slaap is belangrijk. Daarom is een goed en comfortabel bed onmisbaar. Ben je op zoek naar een nieuw bed, maar weet je niet hoe je het beste uitkiest? Hieronder geven we een aantal punten waarop je zeker moet letten.

De hoogte van het bed

Een laag bed doet je slaapkamer groter lijken, maar is helaas niet zo ergonomisch. Je kiest best een bed dat ongeveer tot kniehoogte komt, zo worden je rug en knieƫn minder belast bij het in- en uitstappen. Het maakt het opmaken van het bed ook een stuk vlotter. Een bed met hoge poten zorgt ook dat je er makkelijker met de stofzuiger onder kan.

De juiste matras

De juiste matras kiezen is het belangrijkste onderdeel bij de aankoop van een nieuw bed. Matrassen verschillen enorm in dikte, grootte, hardheid en materiaal. Wanneer je op een matras slaapt dat niet juist is voor jouw lichaam, kan dit rugklachten veroorzaken. Je koopt dus best een matras dat bij jou past. Daarom is het belangrijk dat je hem eerst kan uittesten. Een beddenspeciaalzaak is hiervoor aan te raden. De verkoper zal dan samen met jou kijken wat het beste matras voor jou is en welke voorkeuren je hebt. Let ook op de garantie die geboden wordt in de winkel, dit verschilt erg van winkel tot winkel. Bij aankoop van een tweepersoonsbed, kun je ook overwegen om twee kleine matrassen te kopen. Zo kan de matras aan elke persoon aangepast worden.

De bedbodem

Een goede matras alleen is niet voldoende. Ook een kwalitatieve bedbodem is belangrijk. Deze zorgt voor schokabsorbtie en verluchting. Je kan naast een lattenbodem ook opteren voor een boxspring. Beiden hebben hun voor- en nadelen. Als je naar een speciaalzaak gaat zal de verkoper deze uitgebreid met je bespreken.

Het bedframe

De keuze van het bedframe hangt vooral af van jouw persoonlijke smaak. Daarnaast kun je letten op hoe goed het in je slaapkamer past. In een kleine ruimte zet je best geen bombastisch bed, of bedden met aangebouwde nachtkastjes. Dit lijkt misschien mooi in de ruime winkel, maar zal in een krappe kamer niet tot zijn recht komen. Meet voor je naar de winkel gaat de beschikbare ruimte goed op. Hou hierbij rekening met de aanwezigheid van lichtschakelaars, stopcontacten, openslaande deuren en ramen etc.

Het ideale hoofdkussen

Wanneer je je bed zorgvuldig hebt uitgekozen, is het tijd om stil te staan bij je hoofdkussen. Ook dit speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van nek- en rugklachten. Het juiste hoofdkussen zal je nachtrust verbeteren. Bij de keuze van een kussen hou je rekening met je slaaphouding. Slaap je meestal op je rug, dan heb je een lager kussen nodig dan wanneer je op je zij slaapt. Of je kiest voor een zacht kussen waarin je heerlijk kan wegzakken, of een hard kussen dat veel ondersteuning biedt, hangt van jouw persoonlijke smaak af. Laat je in de winkel begeleiden met het maken van de juiste keuze.

Bron: woonfanaten.nl

Gerelateerde artikelen