Luchtvervuiling: 3 oplossingen tegen fijnstof

Wist jij dat fijnstof een van de belangrijkste oorzaken is van ernstige gezondheidsklachten zoals luchtwegaandoeningen en hart- en vaatziekten? Het is niet voor niets dat in Europa normen gelden voor de maximaal toegestane hoeveelheid fijnstof in de lucht. Helaas worden op veel plaatsen deze normen dagelijks overschreden… Wat kun jij zelf doen om luchtvervuiling tegen te gaan? In dit artikel geven wij 3 verschillende oplossingen tegen fijnstof.

Oplossing tegen fijnstof 1: Geef elektrische voertuigen voorrang

Fijnstof is een verzamelnaam voor schadelijke chemische deeltjes van verschillende grootte en samenstelling. Eén van werelds bekendste samenstellingen van fijnstof, verantwoordelijk voor het grootste deel van de luchtvervuiling, is uitstoot van voertuigen. Misschien heb je de neiging om al snel te wijzen naar grote vervuilers zoals schepen en vrachtwagens, maar ook jouw eigen dagelijkse vervoer draagt voor een groot deel bij aan het wereldwijde probleem van luchtvervuiling. Denk jij dat je goed bezig bent omdat je alleen maar kleine stukjes met de auto of scooter rijdt? Dan heb je het mis! Het starten van een voertuig om slechts een klein stukje te rijden is extra vervuilend… De oplossing? Neem eens wat vaker de fiets of verdiep je in de mogelijkheden om elektrisch te gaan rijden.

Oplossing tegen fijnstof 2: Waar rook is, is vuur…

Het aansteken van enorme vreugdevuren tijdens Pasen, Kerst en Oud en Nieuw is een typisch Nederlands verschijnsel. Wist jij dat hier heel veel fijnstof bij vrijkomt? Ook het vuurtje in jouw kachel zorgt voor een serieuze bijdrage aan fijnstofoverlast. In 2018 rapporteerde de Gezondheidsraad dat 1 tot 2% van de gemeten fijnstofwaarden in de lucht werd veroorzaakt door verwarming van gebouwen doormiddel van houtkachels. En dat is nog niet alles: denk eens aan die gezellige barbecue op houtskool of briketten die jij gepland hebt in de zomer. Niet alleen de luchtkwaliteit, maar ook buren met gezondheidsproblemen lijden hieronder.

Oplossing tegen fijnstof 3: Minder ziekteverzuim door een gezonde werkomgeving

Misschien heb je er zelf weleens last van gehad; tijdens een verbouwing krijg je het benauwd van rondvliegend stof en al snel merk je hoofdpijn op. Voor jou duurde deze ervaring een paar weken of misschien een paar maanden, maar sommige medewerkers in de industriële en logistieke sector hebben deze klachten iedere dag. Veel werkgevers onderschatten het belang van goede industriële stofafzuiging op de werkvloer, terwijl deze investering zorgt voor een gezonde werkomgeving met als resultaat minder ziekteverzuim. Herken je dit probleem? Wijs jouw leidinggevende dan eens op dit artikel.

Hier lees je meer tips voor een veilige werkomgeving.

Gerelateerde artikelen