Trendy en duurzaam wonen met vloerverwarming en een pvc vloer

De vraag naar pvc vloeren is de afgelopen jaren toegenomen, zo merkt ook Knulst PVC vloeren. Deze partij merkt dat met name in nieuwbouwwoningen voor een pvc vloer wordt gekozen bij het afwerken van de huizen. Dit is niet voor niets, want een pvc vloer is goed te combineren met vloerverwarming. Vrijwel alle nieuwbouwwoningen worden van vloerverwarming voorzien, wat is aangesloten op een warmtepomp. Een klassieke cv-ketel op gas zie je in deze huizen niet meer, daar de nieuwbouwwoningen niet worden aangesloten op de gasvoorziening. Het past in de trend dat we steeds duurzamer proberen te leven. Dat geldt in het bijzonder voor huishoudens die de vloerverwarming en warmtepomp combineren met zonnepanelen op het dak van hun woning.

PVC vloer is dun en daardoor geschikt voor vloerverwarming

Naast het feit dat bijvoorbeeld een Moduleo pvc vloer er trendy uitziet, is het materiaal erg dun. Zeker in vergelijking met bijvoorbeeld een houten vloer. Een houten vloer heeft al snel een dikte van zo’n 15 millimeter. Dit betekent concreet dat bij het verwarmen van een ruimte eerst het hout van de vloer verwarmd moet worden. Pas daarna warmt de vloerverwarming de ruimte zelf op. Het maakt dat de houten vloer het rendement van de vloerverwarming sterk verlaagt. Een pvc vloer is dun en laat de warmte makkelijker door, waardoor ruimtes sneller verwarmd zullen zijn. Daarbij kun je bij een pvc vloer kiezen voor een houtlook, waarmee de vloer nauwelijks te onderscheiden is van een echte houten vloer.

Zelf een pvc vloer leggen soms mogelijk

Niet alleen gaat een pvc vloer het schaden van het rendement van vloerverwarming tegen. Ook kun je een pvc vloer in sommige gevallen zelf leggen. Bij een houten vloer is dit veel lastiger. Onderscheid wordt gemaakt tussen een pvc vloer waarbij de elementen aan elkaar vast worden geklikt en een vloer die je verlijmd met de onderlaag. Zelf klussen is de afgelopen anderhalf jaar populairder geworden. Door het thuiswerken hebben mensen meer tijd over.

Opgewekte stroom in de toekomst zelf opslaan

De combinatie van vloerverwarming, een warmtepomp en zonnepanelen is heel interessant. Wanneer je over voldoende zonnepanelen beschikt kun je de woning in de basis gratis verwarmen. Daarbij voorziet de warmtepomp je van warm water uit de kraan en douche. De verwachting is dat dit in de toekomst zal veranderen. In die zin, dat de stroom die je in de winter van het stroomnet afneemt duurder is dan de stroom die je in de zomer zelf aan het stroomnet levert. Het is het gevolg van het feit dat steeds meer mensen stroom aan het stroomnet leveren in de zomerperiode. Daar waar de vraag in die periode juist relatief klein is. Als oplossing voor deze ontwikkeling werken verschillende bedrijven aan een apparaat waarmee je thuis stroom op kunt slaan.

Gerelateerde artikelen