Mag ik isolatieglas laten plaatsen bij een monumentaal pand?

Monumentale panden kunnen prachtig zijn om in te wonen. Zo zien de panden er uniek uit en zijn er zelfs decoratieve toevoegingen te ontdekken. Van origine mag het vooraanzicht van een monumentaal pand niet drastisch veranderd worden. Daarom moet je als huiseigenaar een vergunning aanvragen voor bijvoorbeeld verbouwingen of renovaties. Hoe zit dat bij monumentaal isolatieglas?

Wat is isolatieglas precies?

Er zijn veel huiseigenaren die besluiten om isolatieglas te laten plaatsen. En wie hier ervaring mee heeft, zou dit klusje wellicht zelf kunnen klaren. Maar wat is isolatieglas precies? Laten we daar eerst eens op inzoomen.

Isolatieglas kennen we ook wel als “dubbel glas”. De term isolatieglas heeft een vrij lang en ingewikkeld verhaal. Maar het komt er simpelweg op neer dat de glasplaten op elkaar worden geplaatst en daar een isolerende ruimte tussen wordt gelaten. In de ruimte tussen de glasplaten zit namelijk lucht, waardoor de warmte niet tussen de glazen wordt overgedragen. Nu kan isolatieglas uit twee glasplaten staan, maar ook uit meerdere. Isolatieglas laten plaatsen is daarmee één van de manieren om je huis of pand te isoleren tegen de kou.

Waarom isolatieglas plaatsen in een monumentaal pand?

Men beslist zelf of isolatieglas noodzakelijk is. Van origine hebben de meeste monumentale panden enkel glas. Dat is nog van oudsher en geeft de monumentale uitstraling. Het oude enkele glas heeft namelijk een oneffen structuur en die moet worden behouden! Je kunt echter al snel merken dat er veel warmte verloren gaat. Dit heeft vanzelfsprekend invloed op de energiekosten. Dit kan dus een reden zijn om monumentaal isolatieglas te overwegen.

Met het oude, enkele glas kunnen de beslagen ramen als vervelend worden ervaren. En niemand zit te wachten op temperatuurverschillen in huis. Dit kan echter wel het gevolg zijn van enkel glas. Logisch dus dat er steeds meer isolatieglas wordt geplaatst. Nu kan dat bij monumentale panden een ander verhaal zijn.

Is isolatieglas voor een monumentaal pand toegestaan?

Veranderingen of renovaties zijn niet altijd gemakkelijk om bij een monumentaal pand aan te brengen. Hier dient men een vergunning voor aan te vragen. Dat kan bijvoorbeeld bij de gemeente in kwestie. Monumentale panden hebben vaak een culturele waarde. Daarom mag het vooraanzicht niet al te veel veranderen. Hoe zit dat bij isolatieglas?

Buiten de vergunning om, is dit zeker mogelijk. Want hoewel de panden vaak oud en gedateerd zijn, lenen de materialen zich er wel voor om dit gloednieuwe glas te laten plaatsen omdat het de oude monumentale looks heeft. .

Maar er kunnen meer obstakels zijn. Want heeft het monumentale pand bijvoorbeeld glas in loodramen? Dan kan er een combinatie gemaakt worden waardoor het originele uiterlijk blijft, maar een betere isolerende werking ontstaat door een extra laag glas.

Samengevat

Monumentale panden kunnen uniek en bijzonder zijn om in te wonen. Maar als je als huiseigenaar hier iets aan wilt veranderen, dan moet je wel rekening houden met de aanvraag van een vergunning. Ook voor isolatieglas kan dit noodzakelijk zijn.

Gerelateerde artikelen