Vaste grond onder je voeten bepaal je zelf

Beter gezegd, het materiaal en de patronen van je bodem. Daarin heb je behoorlijk wat keuze. Hoe maak jij de ruimtes in je woning praktisch én visueel aantrekkelijk? Geen enkel facet in je woning mag aan het toeval overgelaten mogen worden. Alles heeft een functie, of het nu puur visueel is of ook daadwerkelijk een doel heeft. Je wilt eenheid creëren die niet ten koste gaat van de efficiëntie van je interieur. En dat geldt andersom natuurlijk ook! Maar dan moet je ook nog eens bepalen wat er allemaal op het vloeroppervlak gaat gebeuren en welke bestanddelen daar dan geschikt voor zijn.

Zo kun je bijvoorbeeld absoluut geen laminaat gebruiken wanneer hier zware machines en voertuigen op worden ge- of verplaatst. Zo zie je maar dat het maken van een keuze op dit gebied nog helemaal niet gemakkelijk is! Althans, alle opties dienen zorgvuldig te worden afgewogen alvorens je vastberaden die uiteindelijke beslissing neemt. Daarom hebben we enkele mogelijkheden voor je verzameld. Hopelijk maakt dit het wegnemen van twijfel een stuk gemakkelijker!

Laminaat

Voor (woon)kamers, gangen en overlopen is laminaat een uitstekende keuze. Het bestaat uit meerdere lagen kunststof die in allerlei verschillende soorten en maten verkrijgbaar zijn. Zo kan het de kleur en het reliëf van hout hebben, mocht je je woning graag een natuurlijk tintje mee willen geven. Ook verschillende steensoorten en andere materialen zijn uiteraard mogelijk. Qua uiterlijk, bedoelen we dan in dit geval.

Een groot voordeel van laminaat is dat je het heel eenvoudig legt en de onderdelen in elkaar klikt. In sommige soorten wordt wel degelijk hout verwerkt, dus is het zaak dat je planken heel dicht tegen elkaar aan liggen. Zo komt er geen water tussen en trekt je vloer niet krom. Bovendien bestaat er ook waterbestendig laminaat, voorzien van een vochtwerende coating. Komt nog bij dat laminaat geheel krasvrij is. Hoe mooi wil je het hebben?

Visgraat pvc vloer

Net als laminaat kan een pvc vloer ook dezelfde esthetische waarde van hout hebben. Bovendien is dit materiaal heel eenvoudig schoon te houden. Het ligt in een zogeheten visgraat patroon, wat inhoudt dat de planken haaks tegen elkaar liggen. Bovendien voelt pvc heel prettig aan je voetzolen en dempt het ook nog eens het nodige geluid. Dus mocht je kinderen hebben rondrennen, dan zullen je buren je dankbaar zijn wanneer je voor dit materiaal als vloerbedekking kiest!

Gietvloer

Tot slot bespreken we een vloer die zowel binnen als buiten aangelegd kan worden. Deze bodem laat je egaliseren tot een strak oppervlak. Qua materiaal kun je kiezen uit zowel cement en kunststof. Ook hier geldt dat de gestolde laag gemakkelijk te onderhouden is. Helaas kunnen krassen en andere beschadigingen duidelijk zichtbaar worden. Is dat een probleem? Dan drapeer je er gewoon nog een laag overheen. Dus, kiezen maar, aan (laten) leggen en binnen de kortste keren mag je een oordeel verwachten van alle gasten die bij jou over de vloer komen!

Gerelateerde artikelen