Planten voor op het terras of in de tuin

Waar een wil is, is een weg! Het belang van dit eeuwenoude gezegde kan heel goed worden begrepen in het moderne scenario. In het tijdperk van de steeds groter wordende stad en het slinkende groen, wordt er hard gewerkt om groen te behouden temidden van de betonnen jungle. Aangezien er nauwelijks nog grond over is, is de enige manier om wat groen te hebben het terras of balkon van woonflats of kantoorcomplexen. Tuin en terrasplanten zijn de oplossing! Het mooie hiervan is dat je gewoon bloemen, fruit of groenten kunt kweken op de terrassen, balkons of daken van de gebouwen. Neem een kijkje en krijg enkele tips om je eigen terras of daktuin in het gebouw te creëren.

Waar de tuin aan te leggen

Een terrastuin kan worden aangelegd in elk soort gebouw, commercieel of residentieel, plat of schuin dak. Denk wel na over welke hoeken/kanten van de ruimte je wilt gebruiken. De ene kant staat misschien voil in de zon en de andere kant half in de schaduw. Elke tuin en terrasplant heeft weer iets anders nodig, kijk dus eerst naar welke planten je hebt of wilt aanschaffen en bepaal op basis van die informatie waar je het stukje tuin wilt gaan aanleggen.

Voorbereiding van het dak

Begin met het waterdicht maken van het dak en maak het waterbestendig en lekvrij, zodat het gebouw geen schade oploopt. Het waterdicht maken is een eenvoudige procedure en er zijn verschillende waterdichtingsproducten in de handel verkrijgbaar. Koop het product dat aan jouw eisen voldoet en bespaar hiermee veel onverwachte kosten.

En het tuinieren begint…

Kleine stappen leiden tot grote verandering. Begin met eenvoudige stappen en laat je idee dan steeds groter worden. Plantenbakken of potten zijn het beste voor terrastuinen. Haal een pot van de markt of doorzoek je huis om eventuele bakken en recycle deze. Bedek het drainagegat op de bodem met stenen, zodat er ruimte is voor het water om te stromen, maar er geen grond wordt afgevoerd. Meng aarde, compost, zand en ongediertecompost in gelijke hoeveelheden en vul de pot. Maak de grond nat en zaai het zaad of het jonge boompje en kijk hoe het bloeit. Het is een langzaam proces, maar we hebben een leuke tip. Probeer elke dag of week een foto te maken! Zo kan je later het hele proces gemakkelijk bekijken en dat geeft een voldaan en tevreden gevoel.

Variatie

Het is jouw tuin, toon creativiteit en breng variatie, niet alleen in de planten, maar ook in de gebruikte bakken. Maak het milieuvriendelijk en groen in de ware zin van het woord, door het gebruik van gerecyclede bakken. Kokosnootschalen, colaflessen, keukengerei, bamboemanden, plastic dozen, kapotte emmers… Denk na voordat je het weggooit en gebruik ze.

 

Gerelateerde artikelen