Rondreizen door Zwolle: zo reis je mee met het ov!

Zwolle is een geweldige stad om een dagje in door te brengen; de geschiedenis, winkels, kunst en grachten zijn slechts enkele van de vele redenen om de Overijsselse hoofdstad een bezoekje te gunnen. Maar kom je er gemakkelijk? En eenmaal daar, hoe is het ov er geregeld? Zijn er veel bussen? Kan je met een taxi Zwolle goedkoop doorreizen? In dit artikel gaan wij met je kijken naar de bereikbaar- en doorreisbaarheid van Zwolle!

Bereikbaarheid

Een goed begin is dat Zwolle centraal in Nederland ligt. Wil je er het liefst met de auto heen, dan zit het met je mee dat twee van de grootste snelwegen die we kennen, namelijk de A28 en de A50, elkaar kruisen bij Zwolle. Maar we focussen ons natuurlijk op het ov, dus hoe zit het daarmee?

Gelukkig heeft Zwolle het op dat aspect ook goed voor elkaar; station Zwolle is een van de grootste spoorknooppunten die ons land kent en beschikt dus over goede treinverbindingen. Op het moment van schrijven ligt Zwolle op de lijn van vijftien spoorverbindingen. Zo heb je de Hanzelijn, waarmee je via Flevoland een snelle verbinding hebt naar de Randstad. Naast station Zwolle heeft Zwolle nog een kleiner station genaamd Zwolle Stadshagen. Hier lopen twee lijnen door.

Bussen

De bussen van Zwolle worden door EBS gereden. Er zijn veertien stadsbus-, dertien streekbus-, één buurtbus en zeven schoolbuslijnen. De streekbussen rijden tot steden als Apeldoorn, Deventer, Meppel en Emmeloord, waarbij ze vele kleinere stadjes doorkruisen, zoals Heino, Raalte en Olst. Ook Hogeschool Windesheim is per streekbus bereikbaar.

De stadsbussen stoppen op vijf na allemaal in het centrum. De Deltion Campus is bereikbaar via drie stadsbussen, de school Cibap is via één lijn bereikbaar en het stadion ligt op twee lijnen. Elke lijn loopt langs een station; dertien via station Zwolle en eentje via Zwolle Stadshagen.

OV-fietsen

Op station Zwolle zijn er op het moment van schrijven 390 OV-fietsen beschikbaar. Van maandag tot en met donderdag is de verhuurlocatie open van 05.05 tot 01.30 uur, op vrijdag van 05.05 tot 02.00 uur, op zaterdag van 06.35 tot 01.05 uur en op zondag van 06.05 tot 02.00 uur.

De fietsen zijn te huren door je OV-chipkaart tegen de lezer te houden, waardoor het elektronische slot opent. Je kunt het slot handmatig weer sluiten wanneer je klaar bent. Net als alle andere OV-fietsen kost het huren van een OV-fiets in Zwolle € 4,45 per 24 uur. Vanaf 1 januari 2024 wordt het tien cent duurder en ben je € 4,55 kwijt per dag.

Taxi en Uber

In Zwolle taxi gebruiken kan al zodra je aankomt bij het station. Hier is een taxistandplaats met meerdere opties om uit te kiezen. Een andere manier om een taxi te bestellen, is online of per telefoon, afhankelijk van het taxibedrijf.

Uber is ook aanwezig in Zwolle, maar nog niet zo actief. Hoewel je met de Uber-app vaak wel een Uber in de buurt kan vinden, is hier geen garantie op.

Gerelateerde artikelen