RVS vs. polypropyleen zwembaden: wat zijn de verschillen?

U heeft besloten dat u de volgende zomer wilt genieten van een zwembad in uw eigen tuin. Gefeliciteerd! Een zeer goede keuze, waar u geen spijt van zult krijgen.

Het is goed voor te stellen dat u echter nog niet weet wat voor zwembad u precies gaat nemen in uw tuin, daar er een hoop keuze is als het gaat om de verschillende materialen. RVS, of inox en polypropyleen zijn momenteel de populaire materialen, dus het is goed denkbaar dat u hierover al het één en ander heeft gelezen. Maar welke van de twee is nu de juiste keuze?

Wij helpen u graag een handje bij het maken van deze keuze door beide zwembaden in dit blog toe te lichten.

RVS zwembaden

RVS staat voor roestvast staal, maar wordt ook vaak roestvrij staal genoemd. RVS zwembaden zijn dus zwembaden gemaakt van een metaal die niet reageren wanneer het met water en zuurstof in aanraking komt. Dit maakt RVS ook onderscheidend ten opzichte van andere metalen, omdat die wel snel roesten in combinatie met water en zuurstof.. Daarnaast is RVS zeer sterk, wat het goed bestand maakt tegen krassen en stoten.

Een zwembad van RVS, of inox zoals roestvast staal ook wel wordt genoemd, heeft een erg kenmerkende uitstraling. De grijze metaalkleur, met gelaste naden en hoeken doet erg luxe aan. Door het gladde oppervlak van het metaal glinstert een RVS zwembad erg chique, wanneer de zonnestralen door het water tegen de RVS wanden worden gebroken.

Deze luxe uitstraling is vaak ook de reden dat mensen een zwembad van dit materiaal kopen. Het nadeel van een RVS zwembad? Het is relatief duur.

Polypropyleen zwembaden

Polypropyleen, of polypropeen, is een sterke kunststof die relatief licht van gewicht is. Een andere zeer prettige eigenschap van het materiaal, is dat het zeer goed bestand is tegen chemische oplosmiddelen. Hiermee onderscheidt het materiaal zich van een aantal andere kunststoffen die dit niet zijn.

Deze resistentie tegen chemische oplosmiddelen maakt de kunststof zeer geschikt voor polypropyleen zwembaden, omdat hierin chloor wordt gebruikt om de waterkwaliteit op peil te houden.

Polypropyleen is tevens een duurzaam product, omdat het 100% recyclebaar is. Ten opzichte van RVS zwembaden heeft het nog één belangrijk voordeel: de prijs. Polypropyleen zwembaden zijn namelijk goedkoper dan zwembaden van RVS. En hoewel ze in de zon minder glinsteren, ziet ook een zwembad van polypropeen er zeer luxe uit!

Zijn er ook overeenkomsten?

Hierboven beschreven we voor u de eigenschappen per materiaal. Om u te helpen de juiste keuze te maken voor het materiaal, wilt u misschien ook graag weten of er overeenkomsten zijn. Die zijn er zeker! We sommen ze hier kort voor u op:

  • UV-bestendig
  • Kras- en stootvast
  • Op maat te maken in praktisch elke vorm
  • Geschikt voor binnen en buiten
  • Resistent tegen chemische oplosmiddelen
  • Zwembaden van beide materialen staan garant voor veel zwemplezier.

Conclusie

Als we de één tegen de ander afwegen, zien we dat de praktische verschillen erg klein zijn. Voor zwembaden zijn beide materialen zeer geschikt: ze zijn kras- en stootbestendig, waterdicht en kunnen in bijna elke vorm worden gemaakt.

Het grote verschil zit hem in de uitstraling: een RVS zwembad geeft een typische grijze, luxe uitstraling en de gladde metalen wand zorgt voor een glinstering in de zon. Polypropyleen heeft een meer neutrale uitstraling, maar dat wil niet zeggen dat dit materiaal het tegenovergestelde van luxe is! Ook een polypropyleen zwembad kan zeer chique ogen!

Het juiste zwembad is dus uiteindelijk een kwestie van smaak, en een ook een beetje van budget.

Gerelateerde artikelen