Thuis je (PH)EV opladen met zelf opgewekte zonnestroom: de voordelen

De energietransitie is de laatste jaren behoorlijk op stoom gekomen. Enerzijds proberen we het gebruik van fossiele brandstoffen te vervangen door voornamelijk elektriciteit die is opgewekt met behulp van hernieuwbare bronnen. Anderzijds neemt ook de opwekking van deze duurzame energie flink toe. Hieronder lees je meer over de voordelen van deze combinatie, je (deels) elektrische auto met eigen zonnestroom opladen.

1 + 1 = 2

Steeds meer mensen kiezen voor een (deels) elektrische auto, in plaats van een met een verbrandingsmotor. Van de nieuw verkochte personenauto’s in 2023 was maar liefst ruim zestig procent een Plug-in Hybrid Electrical Vehicle (PHEV) of een volledig elektrisch aangedreven auto (EV).

Daarnaast wekken we ook steeds meer duurzame stroom op met zonnepanalen. Veel mensen met zonnepanelen op het dak, gebruiken de stroom vooral voor apparatuur in en rond hun woning. Denk aan huishoudelijke apparatuur en de verwarming en koeling van hun woning.

Maar tel je een en een op, dan kom je op nog een goede benutting van je zelf opgewekte zonnestroom: je (PH)EV opladen. Bijvoorbeeld met een laadpaal van EEZEV, een betrouwbare en ervaren partner op het gebied van allerlei laadoplossingen. Welke voordelen dit heeft? Hieronder lees je er alles over.

For the greater good

Voordat je meer leest over de directe individuele voordelen, is het goed naar het algemene belang te kijken. We wekken intussen zoveel duurzame stroom op, dat we tegen de grenzen van het huidige elektriciteitsnet aanlopen. Dat heeft er vooral mee te maken dat duurzame elektriciteit niet zo constant wordt opgewekt als bijvoorbeeld een kolencentrale die 24/7 stroom fabriceert. Bij netbeheerders en energieleveranciers ontstaan hierdoor problemen. Gebruik je je zelf opgewekte zonnestroom voor je elektrische auto? Dan lever je een bijdrage aan het verminderen van netcongestie en een stroomoverschot op een zonnig moment.

Gemak

Met het toenemende aantal elektrische voertuigen neemt ook de drukte bij openbare laadpalen toe. Maar heb je een laadpaal thuis? Dan hoef je je hier geen zorgen om te maken. Met een eigen 3 fase laadpaal laad je je auto snel op, wanneer jij dat dat wil. Het liefst natuurlijk op momenten dat de zon schijnt, om je eigen zonnestroom te gebruiken. Maar mocht de nood aan de man zijn op een ander moment, dan staat de laadpaal ook tot je beschikking.

Écht duurzaam rijden

Bij publieke laadpalen bepaalt de eigenaar of deze groene of grijze stroom levert. Wil ij zeker weten dat je écht duurzaam rijdt? Laad dan de batterij van je (PH)EV op met stroom die je eigen zonnepanelen hebben opgewekt!

Financieel voordeel

Tot slot maakt natuurlijk ook het financiële voordeel van je (deels) elektrische auto opladen met eigen zonnestroom dit interessant. Je zonnepanelen wekken immers gratis groene stroom voor je op. Heb je een zakelijke auto, of krijg je een reiskostenvergoeding? Dan vormt de reiskosten- of oplaadvergoeding die je krijgt eigenlijk zelfs winst.

Je leest dat met een eigen laadpaal je (deels) elektrische auto opladen allerlei voordelen heeft. Heb jij zonnepanelen en een elektrisch voertuig, maar nog geen laadpaal? Laat deze dan gauw installeren!

Gerelateerde artikelen