Tips om een oude garage te renoveren

Al eens nagedacht over de garage bij je huis? Na enkele decennia kan die waarschijnlijk een grondige make-over gebruiken. Deze renovatiewerken zijn het perfecte moment om je garage niet alleen mooier te maken, maar ook het comfort te verhogen. Hier zijn alvast enkele tips om je op weg te helpen.

Bespaar door zelf de handen uit de mouwen te steken

Het is natuurlijk erg makkelijk om alle werken uit te besteden aan vakmannen. Helaas kost dat handenvol geld. Wie dus op een budgetvriendelijke manier zijn garage wil renoveren, kan best zelf enkele werkzaamheden uitvoeren. Je kan bijvoorbeeld beschadigde dakbedekking verwijderen of oude ramen uitbreken. Al wat je hiervoor nodig hebt is wat sloopmateriaal, een kleine afvalcontainer en eventueel wat hulp van vrienden of familie.

Denk aan de technieken

De renovatie van je garage is het perfecte moment om de technieken te herbekijken. Misschien wil je wel een paar extra stopcontacten, om bijvoorbeeld een elektrische fiets op te laden. De renovatiewerken zijn ideaal om deze bijkomende aansluitingen te voorzien. Let er wel op dat sommige aanpassingen bijkomende implicaties hebben. Wie bijvoorbeeld hobbymatig bezig is met metaalbewerking en in de garage een laspost met een professionele opspantafel wil voorzien, moet waarschijnlijk de elektriciteitsaansluiting ‘verzwaren’, omdat zo’n lastpost een hoger vermogen nodig heeft.

Investeer in regenwaterrecuperatie

Hier is nog een goede tip: investeer in een systeem van regenwaterrecuperatie. Door het regenwater dat op het dak van je garage valt op te vangen (in bijvoorbeeld een ondergrondse tank), kan je dit water hergebruiken voor de besproeiing van je tuin of het wassen van je auto. Het grote voordeel? Dit water is helemaal gratis!

Ga voor duurzaamheid

De kans is groot dat je tijdens een garagerenovatie nieuwe vloeren legt of enkele nieuwe opbergkasten plaatst. In de garage raden we aan om voor kwaliteit te kiezen. Leg dus tegels die gemakkelijk schoon te maken zijn, of kies voor een onderhoudsvriendelijke gietvloer. Een stevige set metalen opbergkasten of -rekken zal ook vele jaren meegaan.

Overweeg comfort-upgrades

Met een paar kleine ingrepen kan je het comfort in je garage aanzienlijk verhogen. Installeer bijvoorbeeld bewegingssensoren die het licht automatisch aandoen wanneer je de garage binnenkomt. Dat is erg handig, vooral wanneer je je handen vol hebt. Daarnaast mag een elektrische sectionaalpoort niet ontbreken. Die kan je vanop afstand met één druk op de knop bedienen.

Informeer naar vergunningen

In sommige steden en gemeenten heb je een vergunning nodig wanneer je een garage renoveert, vooral wanneer je een stuk aanbouwt en de oppervlakte uitbreidt. Informeer jezelf dus voordat je met de werkzaamheden begint om boetes te vermijden.

 

Gerelateerde artikelen