Verander de uitstraling van jouw lamp met een lampenkap

In veel woningen komen we tegenwoordig nog een staande lamp met lampenkap tegen. Daarnaast hebben veel mensen een lamp met lampenkappen boven hun eettafel hangen. Als deze kappen al behoorlijk oud zijn, zijn ze misschien wat vies geworden. Daarnaast kun je na een aantal jaar gewoon uitgekeken zijn op de lampenkappen. Gelukkig kun je de uitstraling van een lamp met lampenkap betrekkelijk eenvoudig veranderen. In deze tekst vertellen wij je hoe je dit doet.

Verf de lampenkap in een andere kleur

Lampenkappen kunnen na verloop van tijd behoorlijk smerig worden. Als er iemand met vieze vingers aan de kap zit, komt er namelijk een vlek op. In het begin valt dit niet op, maar na verloop van tijd worden de vlekken steeds beter zichtbaar. Na verloop van tijd kunnen er zelfs meerdere vlekken op jouw lampenkap zitten. Sommige mensen gooien een lampenkap dan direct weg, maar dat is niet nodig. Nee, want je kunt jouw lampenkap namelijk ook verven.

Wil je jouw lampenkap verven? Dan moet je hier de juiste verf voor gebruiken. Welke verf je nodig hebt hangt af van het materiaal waarvan de lampenkap gemaakt is. Als jouw lampenkap gemaakt is van stof, raden wij je aan textielverf te gebruiken om hem te verven. Spuitverf is eveneens een optie. Als je deze verf gebruikt, raden wij je aan om de lampenkap minimaal twee keer over te spuiten. Eén laag is over het algemeen namelijk niet dekkend genoeg, waardoor je de oude kleur mogelijk nog ziet als de lamp brandt.

Stoffeer jouw lampenkap opnieuw

Het verven van een stoffen lampenkap geeft niet altijd het beste resultaat. Als je hier bang voor bent, kun je er ook voor kiezen om de kap opnieuw te stofferen. Dit klinkt misschien lastig, maar het is vaak makkelijker dan gedacht. Haal allereerst de bestaande stof van de lampenkap. Pak vervolgens een groot stuk papier en teken hier de contouren van de lamp op af. Geef altijd het begin en het einde aan.

Het patroon dat je gemaakt hebt, leg je daarna op de stof. Knip het patroon niet te strak uit, maar houd 1 centimeter speling aan voor de rand. Wikkel de lampenkap aansluitend in de stof en maak de uiteindes vast. Tot slot vouw je de naad naar binnen en zet je deze vast met textiellijm. Kortom: iedereen die een beetje creatief is kan zelf een lampenkap opnieuw stofferen.

Koop nieuwe lampenkappen

Sommige mensen zien het niet zitten om zelf aan de slag te gaan met een lampenkap. Gelukkig hoeft dit ook niet, want je kunt namelijk ook een nieuwe kopen. Lampenkappen zijn er tegenwoordig in allerlei kleuren, waaronder een lampenkap zwart. Daarnaast zijn er lampenkappen te koop met een patroon. Hierdoor moet het wel heel raar lopen wil je geen geschikte lampenkap vinden.

Gerelateerde artikelen