Verbouwen? Denk ook meteen aan de toekomst

Wanneer je je woning flink wil gaan verbouwen, dan doe je dat vaak met het oog op de directe toekomst. Deze ziet er wanneer je 30 bent uiteraard anders uit dan wanneer je 60 bent. Maar op welke leeftijd je je woning ook verbouwt, een beetje oog voor de langere termijn kan ook zeker geen kwaad. Niemand heeft tenslotte zin om zijn of haar woning iedere drie jaar compleet te moeten verbouwen. En alhoewel zelfs een glazen bol je geen zekerheid zal geven over hoe de toekomst eruit zal gaan zien, een beetje te voorspellen valt deze meestal wel.

Hoelang wil je in je woning blijven wonen?

Woon je nu in een huis waarin je oud wilt worden? Waarin je het liefst de rest van je leven zou willen blijven wonen? Dan stel je er vast en zeker hele andere eisen aan dan wanneer het gaat om een woning waar je jezelf maar een kortere tijd ziet wonen. Je eerste huis, je starterswoning, dat is er vaak eentje waar je maar een beperkte tijd blijft. Het is logisch dat je daar bij het verbouwen en inrichten van het huis rekening mee houdt. Het moet nu voldoen aan de eisen, en het idee is sowieso dat je gaat verhuizen wanneer dat niet meer het geval is.

Een woning die je koopt met een wat langere termijnvisie, eentje waarin je een gezin wilt gaan stichten of waarin je je echt wilt gaan settelen, dat pak je waarschijnlijk al heel anders aan. Hierbij kijk je meer naar wat je de komende jaren verwacht. Denk je na over gezinsuitbreiding of wil je graag een kantoor aan huis, ergens in de komende jaren, dan houd je hier ruimte voor vrij, bijvoorbeeld.

Wat heb je nu nodig? En wat in de komende jaren?

Ben je eenmaal wat ouder, dan zal je bij het betrekken van een nieuwe woning of het verbouwen van de bestaande nog meer kijken naar wat je nu en in de toekomst nodig hebt. Veel mensen besluiten om, zodra de leeftijd oploopt, het huis toekomstproof te maken. Dingen die steeds onhandiger worden, worden vervangen. Een douche zonder hoge instap, een verhoogd toilet: misschien nu nog niet direct nodig, maar wel erg praktisch om alvast geregeld te hebben.

Ook een traplift wordt steeds vaker aangebracht voordat dit volledig noodzakelijk is. Veel mensen vinden het comfortabel om zelf de keuze te hebben om al dan niet trap te lopen. De traplift kosten worden gemakkelijk meegenomen in het verbouwingsbudget, zodat het huis na afloop ├ęcht klaar is voor de toekomst. Trapliften van Handicare kunnen op bijna iedere bestaande trap geplaatst worden. Zeker wanneer iemand overweegt gelijkvloers te gaan wonen, maar diep in het hart liever nog veel langer in de huidige woning zou willen blijven, kan dit een perfecte oplossing zijn.

Gerelateerde artikelen