Vier tips om jouw woning te beschermen tegen wateroverlast en windstoten

Het weer is een onvoorspelbare factor in Nederland. Regen, wateroverlast en windstoten zijn weersomstandigheden waar we vaak mee te maken hebben. Het is belangrijk om je woning te beschermen tegen deze weersomstandigheden, om zo schade en andere ongemakken te voorkomen. In dit blog gaan we kijken hoe je jouw woning kan beschermen tegen deze omstandigheden.

Begin aan de bovenkant

Een van de belangrijkste onderdelen van je woning is je dak. Je wil natuurlijk wel droog zitten wanneer de weersomstandigheden slechter worden. Je dakgoot is een belangrijk onderdeel van je dak. Een verstopte of beschadigde dakgoot kan leiden tot grote waterproblemen, denk aan lekkages of zelfs aan overstromingen. Het is belangrijk dat je jouw dakgoot regelmatig nakijkt en dat je deze schoonhoudt. Verwijder gevallen bladeren, takken en ander vuil die in je dakgoot terecht zijn gekomen, zo voorkom je verstoppingen. Zorg ook dat je goot stevig aan je woning is bevestigd en voer eventuele reparaties snel uit zodat de schade niet groter wordt.

Onderhoud

Een ander kwetsbaar onderdeel van je dak is de dakrand. Wanneer er hevige windstoten en regen plaatsvindt kan het zijn dat je dakrand beschadigd kan worden. Laat een kwalitatieve dakrand plaatsen als je deze gaat vervangen en zorg dat er geen losse delen zijn die van de rand af kunnen vallen. Kijk ook goed om eventuele bescherming te installeren zoals stormbeugels. Deze beschermen je rand en verbeteren de stabiliteit. Zorg ook dat je regelmatig inspecties uitvoert. Als je dak al een tijdje mee gaat, overweeg dan om je dak te laten inspecteren door een professionele dakdekker. Zo weet je zeker dat je dak genoeg bescherming biedt tegen alle weersomstandigheden.

Coatings

Een slimme manier om je woning tegen regen en wateroverlast te beschermen is door waterafstotende coatings aan te brengen aan de buitenkant van je woning. Deze coatings zorgen ervoor dat je een soort barrière maakt die helpt om het water en vocht buiten de deur te houden. Denk hierbij aan het schilderen van je buitenmuren met waterdichte verf en het aanbrengen van deze coating op je dak. Woon je in een gebied waar veel regen en stormschade voorkomen? Dan doe je er verstandig aan om storm ramen en deuren te laten installeren. Deze deuren en ramen zijn versterkt en bieden je extra bescherming tegen harde weersomstandigheden die kunnen plaatsvinden en je woning kunnen binnendringen.

Landschap aanpassingen

Heb je veel land ter beschikking, dan is het verstandig om wat aanpassingen hierin te maken zodat je woning beter beschermd is tegen zware weersomstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van een hellende weg, zodat het regenwater natuurlijk wegstroomt van je woning. Ook kun je kiezen om bomen en planten te plaatsen die de windkracht wat tegenhouden. Hierdoor worden de stoten verminderd. Hoe bescherm jij je woning tegen de slechte weersomstandigheden?

 

Gerelateerde artikelen