Waar moet je aan denken bij duurzaam wonen?

Duurzaam wonen wint aan populariteit. Steeds meer mensen bekommeren zich om het milieu of zijn op zoek naar manieren om te besparen. Hierbij speelt duurzaam leven een belangrijke rol. Toch is nog lang niet altijd duidelijk wat hier precies mee wordt bedoeld. Want wat houdt duurzaam wonen in? Waar moet je aan denken? Hoe begin je? In dit artikel vind je alles wat je moet weten.

Alle kleine beetjes helpen

Soms zijn mensen bang dat ze enorme veranderingen moeten doorvoeren om duurzamer te kunnen leven. Dit hoeft echter helemaal niet het geval te zijn. Duurzaam wonen is namelijk een breed begrip. Je kunt dit op allerlei verschillende manieren invullen. Je kunt heel klein beginnen of het juist direct groots aanpakken. Vergeet echter niet dat alle kleine beetjes helpen. Het gaat vooral om bewustwording en gedrag.

Slim omgaan met energie

Een van de beste manieren om te beginnen met duurzaam wonen is door slimmer om te gaan met energie. Dit kan heel eenvoudig zijn. Bijvoorbeeld door alle lampen in huis te vervangen voor LED. Op Ledwereld.nl vind je een heel scala aan ledlampen. Met behulp van deze verlichting kun je al heel veel besparen. Zeker als je nu enkel nog conventionele verlichting in huis gebruikt. Wist je dat een ledlamp tussen de 80% en 90% minder energie verbruikt dan een halogeen- of gloeilamp?

Zo zijn er nog meer energiebesparende maatregelen die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld door de verwarming standaard 1 รก 2 graden lager te zetten, sluipverbruik van elektronische apparaten te voorkomen, tochtstrippen te plaatsen en door korter en minder warm te douchen. Dit zijn simpele dingen die het comfort nauwelijks zullen aantasten, maar wel een fikse besparing op de energierekening kunnen opleveren.

Kijk eens kritisch naar de eigen woning en de energie die je nu verbruikt. Op welke dingen zou je eenvoudig kunnen besparen? Pak deze eerst aan. Zo zet je de eerste stappen richting duurzaam wonen. Dat is goed voor het milieu en uiteindelijk ook voor de portemonnee.

Kies voor duurzame materialen

Op zoek naar nieuwe meubels? Of wil je de vloeren aanpakken? Dan is het goed om op het materiaalgebruik te letten. Welke materialen zijn sociaal verantwoord geproduceerd? Welke grondstoffen zijn hierbij nodig? En hoe lang zal het materiaal mee gaan? Is het materiaal uiteindelijk ook recyclebaar wanneer het vervangen moet worden? Allemaal dingen om rekening mee te houden.

Denk bij de aanschaf van meubels of een vloer aan materialen die te recyclen zijn en op duurzame wijze zijn verkregen. Denk bijvoorbeeld aan bamboe, maar ook aan papier of kurk. Dit zijn materialen die op verantwoorde wijze geproduceerd kunnen worden, over een lange levensduur beschikken en recyclebaar zijn. Bovendien zijn ze ook nog eens ontzettend trendy.

Isoleren

Met name in oudere woningen is er nog een groot gebrek aan goede isolatie. Dit heeft invloed op de energierekening. Gelukkig zijn er talloze manieren om het huis te verbeteren. Hierbij kun je denken aan eenvoudige en goedkope oplossingen voor de korte termijn, zoals het plaatsen van tochtstrips en het hangen van gordijnen, maar ook aan lange termijn oplossingen zoals dubbele beglazing.

Gerelateerde artikelen