Wat is het verschil tussen BVO en VVO?

Ben je op zoek naar de perfecte kantoorruimte dan is dit niet binnen één dag gebeurt en gedane zaak. Je moet kennis van zaken hebben en met verschillende aspecten rekening houden. Belangrijk is om sowieso een aantal termen te leren. Dit artikel gaat over de termen BVO en VVO. Wat betekent het en wat is nu precies het verschil tussen deze twee termen?

Bruto vloeroppervlakte en verhuurbare vloeroppervlakte

Je zult snel genoeg de termen BVO en VVO tegenkomen als je op zoek gaat naar het huren van een bedrijfspand. BVO staat voor bruto vloeroppervlakte en VVO staat voor verhuurbare vloeroppervlakte. Dat klinkt allemaal heel ingewikkeld, maar wat houden deze termen nu precies in?

Wat is bruto vloeroppervlakte (BVO)?

Spreekt men over BVO dan gaat het om de vloeroppervlakte van een ruimte. Hierbij meet men de oppervlak van meerdere ruimten. Als je kijkt naar het vloerniveau dan wordt het gemeten als buitenomtrek van de scheiding. Spreek je over een BVO van een gebouw dan zijn dit alle berekende bruto vloeroppervlakte van een pand bij elkaar opgeteld. Dat betekent dat bij een BVO ook oppervlaktes horen zoals het trapgat, liftschacht of leidingschacht. Ook ruimtes zoals parkeerplaats, rijwielstalling en gebouwinstallatie worden bij de BVO meegerekend.

Wat is verhuurbare vloeroppervlakte (VVO)?

Naast dat je BVO als term veel tegenkomt hoor je ook regelmatig over VVO. Dit is in relatie tot kantoren en kantoorruimtes, de verhuurbare oppervlakten. Overigens is VVO niet te verwarren met verkoopoppervlakte. Dat wordt namelijk gebruik voor winkels en etalages. Verhuurbare vloeroppervlakte kan dus gezien worden als het nuttige en bruikbare oppervlakte. Dit is dus simpel gesteld de ruimte die daadwerkelijk in gebruik kan worden genomen en daardoor te verhuren is.

Wat hoort niet bij VVO?

Bij een BVO wordt een ruimte zoals een kleine nis of schalmgat niet meegerekend. Wat voor ruimtes worden er bij een VVO niet meegerekend? Dan gaat het om het trappenhuis, trapgat, schalmgat, parkeerruimtes en ruimte voor het onderbrengen van gebouwinstallaties. Ook ruimtes in het pand waar je niet kunt staan worden niet meegerekend. Tevens zullen vrijstaande bouwconstructies en leidingschachten niet worden meegerekend. Mits de horizontale doorsnee grote of gelijk is aan 0.5 vierkante meter. Wil je precies weten wat de oppervlakken van een gebouw of woning zijn? Laat dan een NEN2580 meting uitvoeren door NEN Metingen. Na een meting op locatie ontvang je een uitgebreid meetrapport.

Gerelateerde artikelen