5 simpele tips om jouw huis te verduurzamen

Nadenken over het verduurzamen van jouw huis is juist nu een hot item. De enorme stijging in de kosten voor het gebruik van energie zet ons aan om na de denken over hoe het anders kan. Anders kan, maar zeker ook hoe het anders moet. Wist je dat als je je huis grondig gaat verbouwen, dat je móet investeren in duurzame alternatieven. Dat ben je verplicht volgens de wet die op 1 februari is ingegaan.

Besparen en verdienen met je huis

Je huis verduurzamen brengt altijd kosten met zich mee. Maar het levert je al direct een besparing op, zeker op de lange termijn. Wat kan jij doen? Wij zetten het voor je op een rijtje.

1. Het isoleren van de verwarmingsbuizen

Direct voordeel behaal je door in koude ruimten zoals de zolder of de garage, de verwarmingsbuizen te isoleren. Hierdoor gaat er minder warmte verloren. De isolatie is goed verkrijgbaar bij de bouwmarkt.

2. HR++ glas

Heeft je huis nog enkel glas of nog een HR ++ glas? Dan is het zeker de moeite waard om te investeren in HR ++ glas. Je hebt de investering er snel uit.

Investeringen die in eerste instantie groot lijken, maar toch ook relatief simpel te realiseren zijn:

3. Het installeren van een warmtepomp

Met een warmtepomp wordt je huis volledig of gedeeltelijk (hybride pomp) verwarmd zonder gas. Ga je ingrijpend verbouwen? Dan ben je verplicht om te investeren in duurzame alternatieven. Als huiseigenaar dien je tegenwoordig rekening te houden met bepaalde  verplichtingen op het gebied van verduurzaming.

4. Een groen dak

Een groendak kan je in veel gevallen plaatsen op je bestaande (bitumen) dak. Belangrijk is wel dat de dakconstructie het gewicht kan dragen. Een groen dak in combinatie met zonnepanelen is een perfecte verduurzamingscombinatie. Het sedum, de vetplanten zorgen voor het verhogen van het rendement van de zonnepanelen.

5. Zonnepanelen

Misschien wel de meest bekende manier van verduurzamen: het plaatsen van zonnepanelen op je dak. Ben je van plan om je huis ingrijpend te verbouwen lees dan op de website van Zonnepanelen.net met welke verplichtingen je rekening moet houden.

Combinatie van verschillende duurzame maatregelen

Als je eerst zonnepanelen op je dak plaatst, profiteer je direct als je je huis verder gaat verduurzamen. De energie die je zonnepanelen je leveren, kan je namelijk goed gebruiken voor de warmtepomp en zonneboiler.  En ook voor je elektrische auto.

Welke zonnepanelen zijn nu geschikt?

Er zijn veel merken en fabrikanten die zonnepanelen leveren. Welke zonnepanelen zijn nu geschikt voor jouw huis en jouw situatie? Er is online genoeg onafhankelijke informatie te vinden over het aanschaffen van zonnepanelen en waarmee je rekening moet houden als je zonnepanelen laat plaatsen.

Als je gaat investeren, dan wil je natuurlijk ook weten wanneer het je geld gaat opleveren. Een terechte vraag. Het antwoord is afhankelijk van het dak dat je hebt en hoeveel groene stroom deze panelen kunnen opleveren. Ook is het rendement dat de zonnepanelen kunnen opleveren een belangrijke factor. Verder zijn de aanschafkosten, de subsidie en het stroomtarief bepalend voor de terugverdientijd.

Gerelateerde artikelen