Zaken om rekening mee te houden bij de keuze voor vloerverwarming

Een toenemend aantal huishoudens kiest voor vloerverwarming in huis. Niet alleen is vloerverwarming comfortabel, daar je nooit met koude voeten uit bed hoeft te staan. Het is ook een energiezuinige manier van het verwarmen van een woning. Houd er rekening mee, dat de duurzaamheid van vloerverwarming onder meer afhankelijk is van het type vloer waarmee de vloerverwarming gecombineerd wordt. Kies je bijvoorbeeld voor houtlook tegels in combinatie met vloerverwarming? Let in dat geval goed op de warmteweerstand van deze tegels. Houtlook tegels geven ruimtes een warme uitstraling, maar bij een hoge warmteweerstand zorgen ze voor een onnodig hoog energieverbruik.

Warmteweerstand van tegels zo laag mogelijk houden

Niet alleen de houtlook tegels zijn populair. Ook kiezen huishoudens geregeld voor betonlook tegels, bijvoorbeeld in de badkamer van hun woning. Voor beide tegels geldt dat de warmteweerstand hiervan zo laag mogelijk moet zijn. Des te beter de warmte door de tegels geleid wordt, des te minder energie is er ook benodigd om de ruimtes in huis te kunnen verwarmen. Een hoge warmteweerstand betekent dat het de vloerverwarming relatief veel energie zal kosten om de tegels te verwarmen. Pas daarna begint de temperatuur in de ruimte zelf op te lopen. Het doet de duurzaamheid van vloerverwarming te niet. Over het algemeen geldt dat beton tegels, een gietvloer en bijvoorbeeld keramische vloertegels goed te combineren zijn met vloerverwarming.

Vloerverwarming en pvc een goed alternatief

Naast de mogelijkheid om tegels te gebruiken in combinatie met vloerverwarming, kan ook de keuze voor pvc een interessante optie zijn. PVC biedt verschillende voordelen ten opzichte van sommige tegels. Zo is klik pvc bijvoorbeeld zelf te leggen, wanneer je eerder al eens een laminaatvloer gelegd hebt. Bij verlijmd pvc is dit een stuk lastiger. Een ander voordeel van pvc zit in de dikte van het materiaal. Doordat pvc heel dun is, laat het de warmte van de vloerverwarming makkelijk door. Het is een van de redenen waarom wordt afgeraden om een houten vloer te combineren met vloerverwarming. Net als sommige dikke plavuizen, heeft ook hout een hoge warmteweerstand. Het kost daardoor veel energie om het hout te verwarmen, voordat de ruimte zelf opwarmt.

Vervangen van ruiten in huis voor betere isolatie

De keuze voor vloerverwarming in huis is slechts één van de verduurzamende maatregelen die steeds meer huishoudens treffen. Ook het vervangen van ruiten in de woning is populair. Nog altijd zijn er woningen waar klassiek dubbel glas of zelfs enkel glas gebruikt wordt. Het is niet meer van deze tijd. Door de ruiten te vervangen voor HR++ isolatieglas blijft de warmte beter binnen. Voordeel hiervan is dat er minder energie verbruikt wordt bij het verwarmen van de woning.

Gerelateerde artikelen