3 suggesties voor het selecteren van het juiste dekbed

Niets is fijner om na een lange dag in bed te gaan liggen. Trek een deken gemaakt van wol, linnen, dons , zijde of kameelhaar over je heen en je zult heerlijk slapen. Elk materiaal heeft andere voordelen. Wat voor soort dekbed er bij jou past hangt helemaal af van je behoeften. In dit artikel vind je drie tips voor het selecteren van een dekbed dat bij jouw lichaam aansluit.

Tip 1: De goede afmetingen

Een dekbed heeft als functie je bed te bedekken. Toch is het vaak mooier om een iets groter dekbed te kiezen zodat het nog iets over je bed hangt. Je kunt dus het beste kiezen voor een iets ruimer formaat dan het bed. Een extra voordeel hiervan is dat je niet zo gauw onbedekt bent. Zo krijg je het ook niet koud. Kies daarnaast ook voor kwalitatief bedlinnen, zoals een Lysdrap hoeslaken.

Tip 2: Let op het type vulling

Natuurlijke materialen vinden wij het meest geschikt. Dit komt omdat natuurlijke materialen ademen, zich aanpassen aan het lichaam, en vocht afvoeren. Toch hoeft dit niet de beste optie te zijn. Hieronder vind je een overzicht van natuurlijke vulmaterialen:

– Dons: reguleert goed, is daarnaast licht en luchtig. Dons wordt vaak gebruik voor vier seizoenen dekbedden. Dons is afkomstig van bijvoorbeeld eenden of ganzen. Hiertussen zit geen verschil. Ganzendons heeft vaak wel de voorkeur omdat het grotere stukken dons zijn. Hierdoor reguleert en ventileert iets beter, maar dit betekent niet dat eenden dons niet geschikt is. Wanneer de ganzendons van onvoldoende kwaliteit is, dan is het sowieso beter om te kiezen voor eenden dons.

– Wol: is een ideale regelaar van temperatuur. Het houdt je koel als het warm is, en warm als het koud is. Ook is het in staat vocht op te nemen, zonder zijn overige kenmerken kwijt te raken. Dekbedden gemaakt van wol zijn een goede keuze voor mensen die gauw kou vatten of een zwaar dekbed willen.

– Kasjmier: net als wol een goede regelaar van temperatuur, en ook van vocht. Een kasjmier dekbed is een goede optie voor mensen die het ‘s nachts gauw warm hebben.

– Kameelhaar: Kamelen houden zichzelf koel bij temperaturen van boven de 40 graden Celcius. Evenzo houden ze zichzelf ‘s nachts warm bij -20 graden Celcius. Dit gegeven maakt een dekbed met kameelhaar de juiste keuze voor personen die last hebben van temperatuurschommelingen.

– Katoen: ademt goed en reguleert vocht. Het is sterk, maar toch zacht. Wordt voornamelijk gebruikt tijdens het voor- en naseizoen.

– Linnen: ideaal voor warme nachten, omdat het warme lucht gemakkelijk afvoert. Hierdoor is het nooit te heet.

– Zijde: werkt verkoelend bij hitte. Net als linnen is het daarom geschikt voor warme nachten. Het neemt vocht goed op.

Bij allergieën of huisstofmijt is het van belang te letten op de gewevenheid van de tijk. Een dichtgeweven tijk zorgt ervoor dat huisstofmijt minder kans maakt op innesteling in het dekbed.

Tip 3: Let op warmteklasse

Afmeting en dekbedvulling zijn cruciaal, maar zo ook de warmteklasse van een dekbed. Er zijn vier warmteklassen, iedere klasse geeft aan hoe warm het dekbed is. Hoe lager de warmteklasse is, hoe zwaarder en dikker het dekbed. Warmteklasse 1 duidt dekbedden aan die het warmst zijn, terwijl warmteklasse 4 koel is. Probeer de warmteklasse niet te bepalen aan de hand van de dikte en zwaarte van het dekbed. Let in plaats daarvan op de warmteklasse, zo weet je zeker dat je het juiste dekbed selecteert.

Gerelateerde artikelen