4 tips om zelf een goede espresso te maken

Een espresso is vaak een stuk sterker en intenser dan een lungo. Dit komt doordat deze koffie bereid wordt door water onder hoge druk door fijngemalen koffie te persen. Ben je dol op espresso’s? Dan wil je misschien leren hoe je zelf een goede espresso maakt. De onderstaande tips helpen je hier vast en zeker een handje bij.

1. Stel je koffiemachine goed in

Omdat het handmatig bereiden van een espresso behoorlijk wat tijd kost, gebruiken veel mensen hier een koffiemachine voor. Het merendeel van dit soort apparaten beschikt tegenwoordig standaard over deze bereidingsmethode, waardoor je met een simpele druk op de knop al een espresso bereidt.

Als je een volautomatische koffiemachine gebruikt om espresso’s te maken, is het belangrijk dat je dit apparaat goed instelt. Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar toch zijn er genoeg mensen die de verkeerde instellingen gebruiken. Het gevolg hiervan is dat je de mogelijkheden van het apparaat niet optimaal benut. Zonde, want dit gaat ten koste van de kwaliteit van je espresso. Lees daarom eerst de gebruiksaanwijzing goed door en pas de instellingen aan je voorkeuren aan.

2. Gebruik verse bonen

Espresso’s smaken vaak het beste als je de bonen maalt vlak voordat je ze gebruikt. Als je een volautomatische koffiemachine gebruikt, hoef jij je hier geen zorgen over te maken. Dit apparaat maalt de bonen namelijk voordat er een espresso gezet wordt. Hierdoor profiteer je van een optimale smaak en aroma. Gebruik overigens altijd verse koffiebonen als je thuis espresso’s wilt maken. Hoe verser de bonen zijn, des te beter een espresso smaakt. Laat gemalen koffie liever links liggen, want bij deze koffie gaan smaak en aroma vaak snel verloren.

3. Kies voor capsules

Ondanks dat een volautomatische koffiemachine vrijwel al het werk voor je doet, vinden sommige mensen maar een gedoe om hiermee espresso’s te maken. Geldt dit ook voor jou? Kies dan voor een koffiemachine met capsules. Voordat je het apparaat een espresso laat maken, vul je het reservoir met water en plaats je een capsule in de houder. Zodra je op de startknop drukt, wordt het water onder hoge druk door de capsule geperst.

Veel koffie capsules voor espresso’s kun je in machines van verschillende merken gebruiken. Zo zijn Dolce Gusto-cups bijvoorbeeld geschikt voor Nespresso-apparaten. Dit geldt niet voor capsules van Illy Iperespresso. Deze kun je namelijk alleen gebruiken in een Illy Iperespresso machine?

4. Onderhoud je machine goed

Of je nu bonen of capsules gebruikt, het is belangrijk om je koffiemachine goed te onderhouden. Maak hem zo nu en dan schoon en vergeet ook niet om het apparaat regelmatig te ontkalken. Als je niet of nauwelijks onderhoud uitvoert, kan dit de smaak van je espresso’s beïnvloeden. Bovendien verkort je de levensduur van een koffiemachine als je geen tot weinig onderhoud uitvoert.

Gerelateerde artikelen