Dinertje? Zó kun je de tafel gezellig aankleden

Als je een diner organiseert, wil je natuurlijk uitpakken met de aankleding. Het is leuk om er iets speciaals van te maken! Waar je normaliter misschien enkel snel de borden op tafel zet, kun je nu meer uit de kast halen. Dít zijn onze tips voor een gezellige aankleding van de tafel.

Serviesgoed en bestek

Gebruik je mooiste serviesgoed voor het diner! Het is sowieso een aanrader om net servies in huis te halen, zoals een chique bordenset. Het voordeel aan zo’n set is dat je er direct de hele tafel mee kunt dekken. Kies de samenstelling, zoals het aantal borden, die jij nodig hebt. Met alleen de borden zijn we er nog niet! Zorg ook voor de juiste glazen op tafel. Meestal heb je meerdere glazen nodig, zoals een waterglas en een wijnglas. Het ligt er maar net aan wat je gasten willen drinken: dit kun je uiteraard gewoon even vragen. Verder denk je nog aan bestek – ook wel zo praktisch. Kies het liefst voor bijzonder bestek, in een gouden kleur bijvoorbeeld! Zo valt de styling van de tafel al direct op.

Tafelkleed of placemats

Als je het serviesgoed en bestek direct op tafel plaatst, oogt het vaak wat kaal. Leg er liever eerst een tafelkleed of placemats onder! Dit voorkomt tevens dat er wordt gemorst op de tafel. Een tafelkleed staat een beetje ouderwets, maar wel enorm gezellig. Placemats ogen moderner, maar ook wat strakker. Het is dus maar net wat er het best bij jouw smaak past. Verder is het leuk om een thema terug te laten komen in de tafelbekleding. Zo zijn er tafelkleden speciaal voor de feestdagen te vinden. Ook kun je ’s zomers denken aan tafelbekleding in een lichte kleur zoals geel, maar ’s winters juist aan een donkere kleur zoals diepgroen.

Plantje of bloemetje op tafel

Over groen gesproken! Hoe kun je nu het best zorgen voor wat levendigheid op de tafel? Precies: zet er een plantje neer. Of misschien nog wel gezelliger: ga voor een vaas met fraaie bloemen. Je kunt dit in de hoek van de tafel zetten, of juist in het midden van de tafel – die fleurigheid staat overal goed.

Kaarsen

Vind je enkel een boeket of een plantje niet genoeg ter decoratie? Dan kun je ook altijd nog een plekje vrij maken voor kaarsen. We denken direct aan dinerkaarsen: het zit immers al in de naam. Maar deze hoge kaarsen zijn niet de enige kaarsen die fraai staan op tafel. Als je liever voor lagere varianten gaat, stop je gewoon wat waxinelichtjes in een mooie kaarsenhouder. Dat is ook nog eens een stukje veiliger als er kinderen meedoen met het diner!

Servet

De finishing touch? Dat is toch wel de servet! Er zijn veel leuke servetten te vinden van papier, in allerlei kleuren of prints. Maar als je voor een luxe styling wilt gaan, haal je stoffen servetten in huis. Zo is het net alsof je in een restaurant dineert!

Gerelateerde artikelen