5 tips voor de startende tuinier

Een eigen tuin aanleggen is voor veel mensen een oase van rust en plezier. Je kunt heerlijk tot jezelf komen, lekker actief bezig zijn en daarnaast is het als mens een mogelijkheid om dichter in contact te staan met de natuur. Ben je net begonnen aan een eigen tuin en wil je graag wat handvaten om je een vliegende start te geven? In deze blog vind je 5 handige tips voor de beginnende tuinier.

Tip 1: Begin niet te moeilijk

Kies in het begin voor makkelijke planten. Denk daarbij aan planten die gemakkelijk te onderhouden zijn en niet al te veel nodig hebben. Voorbeelden hiervan zijn: tuingeraniums, duizendknopen, kerstrozen en salie. Dit zijn allemaal vaste planten die lang meegaan en weinig onderhoud nodig hebben. Wanneer je kiest voor makkelijke planten zal je zien dat je meer succeservaringen hebt met je tuin. Dat zorgt voor extra plezier en een prachtig kleurrijk aanzicht.

Tip 2: Loop een rondje door de wijk

Je kunt veel inspiratie opdoen door simpelweg een rondje door jouw wijk te lopen. Welke planten en struiken zie je in de tuin van jouw buren? Grote kans dat deze soorten ook goed zullen gedijen op jouw stukje grond. Je hebt immers dezelfde grondsoort. Om hier zeker van te zijn kun je de PH-waarde van jouw grond en die van de buren opmeten. Wanneer je dit weet, kun je bij veel tuincentra ook vragen welke bloemen en planten goed passen bij jouw grondwaarde.

Tip 3: Zorg voor het juiste gereedschap

Wanneer je serieus bezig wilt gaan met tuinieren is het belangrijk om het juiste gereedschap in huis te hebben. Slecht werkend gereedschap zorgt alleen maar voor frustratie, ongemak en een hogere kans op blessures. Met het juiste gereedschap kun je gemakkelijker te werk gaan, zal het onkruid er sneller en eenvoudiger uitgaan, de grond beter geharkt worden en het gras zorgvuldiger gemaaid worden. Kortom, goed gereedschap is het halve werk.

Tip 4: Maak een tuinkalender

Het is handig om te weten wanneer jouw tuin zorg en aandacht nodig heeft. Wanneer moet het gras gemaaid worden? Wanneer moeten bepaalde planten en bloemen water krijgen? Wanneer is het tijd nieuwe bloemen? Etc. Op die manier hou je goed overzicht over het onderhoud van jouw tuin en zorg je ervoor dat jouw tuin er altijd netjes en goed verzorgd bij ligt.

Tip 5: Ruim je spullen netjes op

Wanneer je gaat tuinieren zal je al snel merken dat je heel wat spullen verzamelt. Denk hierbij aan potgrond, een schep, een hark, een schoffel, een kruiwagen, bloembollen etc. Het is niet alleen netjes, maar ook verstandig om alles op te ruimen in een berghok. Zo blijft alles mooi droog waardoor je zoveel mogelijk onnodige beschadigingen aan het tuingereedschap voorkomt.

Klik hier voor meer informatie en eventueel hulp bij het aanleggen van jouw tuin.

Bron: tuinierservice.nl

Gerelateerde artikelen