Alles in het huishouden op rolletjes, zo doe je dat!

Er zijn van die mensen waarvan hun huis altijd op orde is, ze op tijd op het schoolplein staan en die ook nog eens elke avond een gezonde maaltijd voorschotelen aan hun gezin. Hoe doen die mensen het toch? Soms kan het gewone leven best een uitdaging zijn, waarbij je even de draai verliest en de routine niet kunt vinden. Er zijn een aantal hulpmiddelen die jou kunnen helpen om alles nét even wat makkelijker te kunnen doen. We geven je graag wat tips, zodat jij – net als die andere mensen – het voortaan goed voor elkaar hebt.

Een gezond eetpatroon

Gezond eten is helemaal niet moeilijk, maar je moet soms even de knop omzetten. Maak er een gewoonte van om bijvoorbeeld een salade te eten tijdens de lunch. Zo heb je al een groot deel van je benodigde vitamines binnen voordat je aan het avondeten begint. ‘Meal preppen’ wordt ook steeds populairder en scheelt je dan een hoop tijd. Je kunt een dag in de week kiezen om wat maaltijden klaar te maken, zodat je doordeweeks nauwelijks tijd kwijt bent aan koken voor je gezin. Als je hier geen tijd voor hebt kun je altijd nog denken aan het concept van tafeltje dekje, waarbij er verse maaltijden aan huis gebracht worden.

Het huishouden voor elkaar

Het huishouden neemt veel tijd in beslag en bestaat uit meerdere taken die je niet zomaar even kunt laten schieten. Als er onverwachts mensen over de vloer komen kan dat voor een hoop stress zorgen. Probeer vaste taken dagelijks bij te houden, zoals het opruimen van de keuken en de woonkamer. Op die manier zijn de ruimtes waar iedereen het meeste komt het langst opgeruimd en netjes. Probeer wat hulpmiddelen in te schakelen zoals een robotstofzuiger die dagelijks een rondje maakt. Je zal verbaasd zijn over het effect van een stofvrije grond!

Maak schema’s

Het is belangrijk om een bepaalde routine aan te leren bij jou en je gezin, zodat je precies weet wat er gaande is. Als je moet gaan wachten totdat je na je werkdag op de bank zit met een kop thee, dan gebeurt er natuurlijk niets meer die avond. Zorg dat je op elke dag een bepaalde taak doet en dat iedereen daaraan meehelpt. Maak een schema – bijvoorbeeld in de keuken – en zet daar de taken per persoon op. Zo weet iedereen wat er verwacht wordt en vergeet je bepaalde taken ook niet zo snel meer, omdat je eraan herinnerd wordt.

Gerelateerde artikelen