Wat zijn bijenbekjes en wanneer moet je ze plaatsen?

Bijenbekjes. De meeste mensen hebben er nog nooit van gehoord en toch is het onvoorstelbaar hoeveel problemen zo’n klein artikel kan oplossen. De afgelopen zomer konden we genieten van overheerlijk weer, bijzonder voor ons koude kikkerlandje. Ondanks de talloze voordelen van dit prachtige zomerweer, kregen we het ook te stellen met een aantal vervelende nadelen. Zo werden er overal in het land meldingen gemaakt van ongedierteplagen. Misschien enkel vervelend als het gaat om een doodgewone huisvlieg, maar niet als we spreken over wespen of bijen. Deze ongewenste indringers kunnen veel onrust veroorzaken in huis. Vaak krijgen ongediertebestrijders de opmerking: ‘ik heb geen idee waar ze vandaan komen’. In dit artikel kunnen we daar wél antwoord op geven. Ongedierte dringt meestal via de stootvoegen van een woning naar binnen. De meeste mensen veronderstellen dat daar niks aan te doen is. Het tegendeel is echter waar. Een simpel bijenbekje is voldoende om ongewenste indringers buiten de deur te houden.

Wat zijn stootvoegen?

Stootvoegen worden vaak als oorzaak aangewezen als er veel ongedierte in huis bivakkeren. Maar waarom zijn deze voegen dan überhaupt opgenomen in een bestaand huis? Het antwoord is simpel: bij ieder goed gebouwd huis moet er gebruikt gemaakt worden van verticale voegen. Deze leveren een bijzondere bijdrage aan het wooncomfort in huis. Dankzij die verticale voegen wordt opgehoopt vocht afgevoerd en is er voldoende ventilatie binnen de spouw. Veel voordelen voor de staat van het huis en de gezondheid dus! Toch heeft dit ook zijn keerzijde. De voegen bieden net voldoende ruimte aan ongedierte om het huis te betreden. Dit kan niet alleen gevaarlijk zijn voor de bewoners (denk aan allergieën, etc.), maar ze kunnen ook nog eens schade in huis aanrichten. Als er een wespennest, bijennest of muizennest in de spouwmuur wordt gevormd, kan het vocht van de muren niet meer afgevoerd worden. Dat zorgt voor veel overlast en schade aan de constructie van de woning. Gelukkig is dit gemakkelijk te voorkomen dankzij een bijenbekje.

Wat is een bijenbekje precies?

De kans is groot dat je nog nooit van een bijenbekje gehoord hebt. Ze spelen een cruciale rol bij het verweren van ongedierte in huis, maar wat is het precies? Een bijenbekje kan door zijn vorm gemakkelijk in iedere stootvoeg geplaatst worden. Het uiterlijk heeft een beetje wat weg van een bij. Je kunt deze het beste vergelijken met een speciaal klipje die de holle ruimtes in de muur opvult. Bijenbekjes zijn in allerlei materialen en kleuren verkrijgbaar. Het oog wil immers ook wat. Door de weerkaatsing van het bijenbekje lijkt de voeg bijna onafgebroken door te lopen, op het eerste gezicht zal je niet zien dat er gebruik wordt gemaakt van dit innovatieve product.

Hoe plaats je een bijenbekje?

Een bijenbekje is gemakkelijk te plaatsen. Dit kan tijdens het metselen, maar achteraf is ook mogelijk (en vaak nog een stuk goedkoper ook). Soms wordt aangeraden om het bijenbekje voor het voegen van de muur te plaatsen. Zo creëer je het mooiste resultaat. Dit is echter niet noodzakelijk. Je kunt er ook voor kiezen om het bijenbekje pas na het voegen te plaatsen. Hij kan gemakkelijk met de hand in een voeg geplaatst worden, gereedschap komt niet van pas. De breedte van het bijenbekje past zich automatisch aan. Ook als het bijenbekje verkeerd geplaatst is of net wat scheef staat, zal deze zichzelf corrigeren. Eenvoudig en snel!

Wanneer plaats ik een bijenbekje?

Wanneer moet je een bijenbekje plaatsen? Dat is een vraag die eenvoudig te beantwoorden is. Een bijenbekje kan het gehele jaar door geplaatst worden. Veel mensen denken dat dit enkel verstandig is in de lente, zo ben je immers de meeste ongedierte voor. Je hoeft echter niet op dit jaargetijde te wachten. De bijenbekjes vervullen hun rol het gehele jaar door. Ook in de winter of zomer kun je ze eenvoudig en snel plaatsen.

Nog steeds last van ongedierte?

Hou wel in je achterhoofd dat bijenbekjes geen wondermiddel zijn. Ze kunnen schade aan het huis door ongedierte voorkomen, maar dat betekent niet dat je helemaal geen last meer zult hebben van ongedierte in huis. Ongedierte kunnen nog steeds het huis betreden via open deuren en ramen. Heb je veel overlast van ongedierte? Overweeg dan naast de bijenbekjes ook horren aan te schaffen. Deze dragen bij aan een ongediertevrije woning. Zo kun je gerust genieten van een warme zomerse avond in huis, zonder ongewenste visite in huis te vinden. Met een bijenbekje zet je de eerste stap naar een ‘zoemvrije’ woning!

Gerelateerde artikelen