Alles wat je moet weten over radiatoren

Een aangename temperatuur in huis lijkt zo vanzelfsprekend, maar is dat allerzins niet. Wanneer je de woning goed wilt verwarmen, beschik je over de keuze uit meerdere verwarmingsmogelijkheden. Een woning verwarmen door middel van radiatoren i misschien wel de meest gekende manier.
Daarnaast zijn de mogelijkheden van radiatoren eindeloos. Ze zijn relatief voordelig te plaatsen en de woning hoeft niet geheel aangepast te worden op hun komst. Daarnaast kan je ervoor kiezen om de radiator individueel te sturen of aan te sluiten op de centrale verwarming. Overweeg jij om een radiator aan te schaffen? In dit artikel vind je alles wat je moet weten over radiatoren.

Waar moet je een radiator plaatsen?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te bepalen waar een radiator geplaatst moet worden. In de meeste gevallen zien we dat een radiator onder een vensterbank en tegen de buitenmuur wordt geplaatst. Zo geniet je van een optimale warmtespreiding. Hierbij is het echter wel belangrijk dat de buitenmuur voldoende geïsoleerd is, anders zou je letterlijk voor de buitenlucht stoken.

Vind je het maar niks om de radiator zo duidelijk in beeld te hebben? Is het een stoorzender binnen de uitstraling van jouw interieur? Of heb je misschien al een verouderde radiator en is de uitstraling niet meer wat het geweest is? Kies dan voor een ombouw voor je radiator.

Vraag om advies aan een erkende cv-installateur als je een radiator gaat plaatsen. Deze weet jou precies te vertellen hoe een goede luchtspreiding in de ruimte nodig is en waar de radiator geplaatst moet worden.

Vermogen

Voor een aangename temperatuur in huis is het belangrijk dat de juiste warmteverspreiding wordt toegepast. Hierbij geldt dat je precies moet weten hoeveel radiatoren er nodig zijn en welke capaciteit ze nodig hebben. Dit hangt natuurlijk van de grootte van de ruimte af, maar ook van de mate waarin de woning is geïsoleerd.

Bij goed geïsoleerde woningen is een radiator met zeer hoog vermogen natuurlijk minder hard nodig. De woning verliest minder snel zijn warmte en zal sneller op temperatuur blijven.

Maar hoe bereken je precies hoeveel vermogen de radiator nodig heeft? Simpel: ga in zee mee een professional en laat hem de berekening uitvoeren. Zo ben je altijd zeker van een correcte berekening en zal je nooit (te) hoge energiekosten betalen.

Prijs

Wat betaal je precies voor een radiator? Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden, omdat het kostenplaatje zeer uiteenlopend kan zijn. Deze wordt uiteraard bepaald door het vermogen van de radiator, maar ook de manier waarop deze geplaatst wordt. Ga je voor een radiator die individueel geplaatst wordt? Dan betaal je logischerwijs minder. Als je kiest voor nieuwe radiatoren en tevens de cv-installatie en buizen moet aanpassen, dan wordt het kostenplaatje direct een stuk hoger. Wij zetten de gemiddelde kosten op een rijtje:

Individuele radiator: een radiator die individueel geplaatst wordt, zal ongeveer tussen de €75 en €300 kosten. Het verschil in de prijs zit hem vooral in het design en vermogen van de radiator. Je kunt het dus zo duur maken als je zelf wilt.

Cv-installatie met radiatoren: een complete cv-installatie inclusief radiatoren kost in een doorsnee woning ongeveer €7.500. Bij een grotere woning ligt de prijs al snel tussen de €10.000 en €12.000. Als je deze laat plaatsen door een erkende cv-installateur (wat wij wel aanraden) zullen daar ook nog plaatsingskosten bovenop komen.

 

Gerelateerde artikelen