10 schaduwplanten voor een tuin in de schaduw

Heeft jouw tuin last van schaduw van andere huizen of gebouwen, groeien er bomen of heb je juist schaduw door dichte begroeiing van andere planten? Geen nood, want er zijn genoeg planten die het ook prima doen in de schaduw. Zo kun je toch van een groene en kleurrijke tuin genieten.
Vind je het moeilijk om te bepalen welke planten nu juist wel en niet geschikt zijn? Dan helpt deze top 10 van schaduwplanten je zeker op weg! Wij hebben namelijk een aantal mooie schaduwplanten voor je op een rijtje gezet.

1. Carex morrowii

Voor wie het mooi vindt zijn of haar tuin met siergras te vullen is de carex morrowii, ook wel zegge genoemd, een geschikte schaduwplant. Dit siergras groeit compact en is daardoor ook geschikt als bodembedekker. Je kunt de carex morrowii prima planten onder heesters en bomen. Of plant de carex morrowii bijvoorbeeld samen met bloeiende planten in een border of rotstuin voor een mooie combinatie. Het siergras blijft groen in de winter en in het voorjaar bloeit de plant met goudbruine pluimen. Zet je het siergras in een pot op een schaduwrijk balkon of terras? Let dan op dat deze pot wel water doorlaat. De plant vergt weinig onderhoud. In februari of maart kun je het dorre en lelijke blad wegknippen. Zo vormt het siergras in het voorjaar weer fris blad. Daarnaast kun je in het voorjaar het gras wat bemesten met Pokon Gedroogde Mestkorrels.

De carex morrowii is een compact groeiend siergras en de vinca minor is een fleurige bodembedekker met blauwpaarse bloemen

2. Vinca minor

Een kleurrijke schaduwbloeier is de vinca minor, ook wel bekend onder de naam maagdenpalm. Het is een sterke bodembedekker die het ook in de schaduw goed doet. Tussen februari en mei bloeit de vinca met kleine blauwpaarse bloemetjes. Houd er wel rekening mee dat de vinca minor in de schaduw minder bloemen geeft dan wanneer de plant in de zon staat. Deze bodembedekker is wintergroen en houdt onkruid tegen in je tuin. De vinca minor staat het liefst in een vochtige, humusrijke grond. Het snoeien van deze bodembedekker doe je pas wanneer het gewenste oppervlak begroeid is. Is dit het geval, dan kun je jaarlijks in maart of april snoeien. Knip horizontale stengels weg.

3. Skimmia

De skimmia is een opvallende schaduwplant die ook in de winter kleur aan jouw tuin geeft. Vanaf september krijgt de plant rozerode bloemtrossen die gedurende de hele winter aan de plant blijven zitten. In het voorjaar gaan de bloemtrossen open en verschijnen er witroze bloemen aan. Een skimmia blijft laag en komt ook prima tot zijn recht in een wat kleinere tuin. Wist je trouwens dat je deze plant ook als losgroeiende haag kunt planten? Daarnaast komt de skimmia goed tot zijn recht onder hoge heesters en bomen. Plant deze schaduwplant in een voedselrijke, vochtige en goed waterdoorlatende grond. Na de bloei kun je de skimmia wat terugsnoeien.

De skimmia geeft in de winter kleur met zijn rozerode bloemtrossen. Een hosta is een winterharde schaduwplant met grote bladeren.

4. Hosta

Een hosta, ook wel hartlelie genoemd, heeft grote (blauw)groene bladeren met soms een bont uiterlijk. Tijdens de bloei steken de witte of paarsgekleurde bloemen mooi boven deze schaduwplant uit. Houd er rekening mee dat hoe lichter de bladeren zijn, hoe meer zon deze plant kan verdragen. Heb je dus een erg donkere schaduwplek in je tuin? Dan is het verstandig om voor een hosta te kiezen met een wat blauwer blad. Een hosta is zeer winterhard en verdraagt strenge vorst prima. Wel verliest de hartlelie in de winter zijn bladeren. Plant een hosta in een lichtvochtige grond die genoeg voedsel bevat. Uitgebloeide stengels kun je wegsnoeien.

5. Pachysandra

De pachysandra, ook wel schaduwkruid genoemd, groeit goed onder struiken en bomen. Juist in de schaduw blijven de bladeren het mooist van deze bodembedekker. Het schaduwkruid bloeit in het voorjaar met kleine witte bloemetjes. De pachysandra is winterhard en behoudt in de winter zijn bladeren. Zorg voor een humusrijke grond die niet te nat is. Is na een aantal jaren een dicht tapijt ontstaan? Snoei deze dan zodat er weer wat licht bij de planten komt.

Van de pachysandra blijft het blad juist in de schaduw het mooist. Kies voor een fleurige bodembedekker met de waldsteinia ternata.

6. Waldsteinia ternata

Ben je op zoek naar een schaduwplant die jouw tuin veel kleur bezorgt en daarnaast onkruid geen kans geeft? Kies dan voor de waldsteinia ternata! Deze fleurige bodembedekker bloeit van april tot en met juni met felgele bloemen. De waldsteinia ternata is een sterke plant die schaduw goed verdraagt. Bovendien blijft de bodembedekker groen in de winter en is die goed winterhard. De waldsteinia ternata houdt van een goed waterdoorlatende en humusrijke grond die niet te droog is. Vind je de plant te groot worden? Steek in het voorjaar de randen dan af met een schep.

7. Camellia japonica ‘Brushfield’s Yellow’

De camellia japonica ‘Brushfield’s Yellow’ is een sierlijke eyecatcher voor je tuin. In het voorjaar bloeit deze schaduwplant met prachtige witte bloemen die in het midden zachtgeel van kleur zijn. Ondanks dat deze camellia prima in de schaduw kan staan is het wel verstandig te kiezen voor een beschutte plaats, zoals tegen een muur. De plant behoudt zijn bladeren in de winter en is bovendien winterhard. Je hoeft de camellia alleen te snoeien voor vormbehoud. Doe dit bij voorkeur na de bloei. De ‘Brushfield’s Yellow’ staat het liefst in een lichtzure grond. Geef voldoende water en voeg eventueel wat tuinturf aan de grond toe.

De camellia is een winterharde en sierlijke eyecatcher. Creëer een wintergroene haag die prima in de schaduw kan met de taxus baccata .

8. Taxus baccata

Creëer een wintergroene haag in jouw schaduwtuin met de taxus baccata. Deze donkergroene haagplant groeit langzaam en behoudt in de winter zijn naalden. Voor vogels biedt de taxus baccata een fijne beschutte plek. Je hoeft deze wintergroene struik weinig te snoeien. Het is wel verstandig te snoeien om de taxus in model te houden. Snoeien kun je twee keer per jaar doen. De eerste keer dient vóór 21 juni te gebeuren en de tweede keer vóór eind september. Het snoeien zorgt ervoor dat de haag zich vertakt en mooi dichtgroeit. Na een snoeibeurt is het verstandig de taxushaag te voeden met Pokon Conifeer en Taxus Voeding.

9. Rhododendron hybrid ‘Cunningham’s White’

Met de rhododendron hybrid ‘Cunningham’s White’ vul je jouw schaduwtuin met een forse, sierlijke heester. Deze plant bloeit in het voorjaar namelijk met witte bloemen waarvan de bloemblaadjes zijn getekend met donkerrode vlekjes. Aangezien de ‘Cunningham’s White’ het goed in de schaduw doet, kun je deze heester ook prima als ondergroei onder een boom planten. De rhododendron is wintergroen en behoudt zijn bladeren in de winter. Plant de ‘Cunningham’s White’ in een humusrijke en luchtige grond die niet kalkhoudend is. Je hebt niet veel onderhoud aan deze plant. Na de bloei kun je de bloemen verwijderen om zeker te zijn van een goede bloei het jaar erop. Is de struik te groot, kort dan de takken wat in. Doe dit na de bloei in juni. Ook kun je bruin blad door vorstschade wegknippen.

Plant de rhododendron bijvoorbeeld als ondergroei onder een boom. De anemoon is een witte herfstbloeier die goed tegen schaduw kan.

10. Anemone hybrida ‘Honorine Jobert’

De anemone hybrida ‘Honorine Jobert’ is een prachtige herfstbloeier die het goed doet in de schaduw. In het najaar bloeit deze bodembedekker met witte bloemen en opvallende gele meeldraden. Houd er rekening mee dat de bloemen wat kleiner zullen zijn dan wanneer de ‘Honorine Jobert’ in de zon staat. Plant de anemoon in een humusrijke en vochthoudende grond, die wel goed water doorlaat. Uitgebloeide bloemstengels kun je voor de winter aanbreekt wegsnoeien.

Tips onderhoud schaduwplanten

Bij planten die je in de schaduw zet is het belangrijk dat de grond goed vochthoudend is. Het is daarnaast raadzaam compost aan de grond toe te voegen, zodat de grond vocht en voedsel beter vasthoudt. Een schaduwplant kan sneller uitdrogen onder een boom of bijvoorbeeld naast een muur. Om uitdroging te voorkomen en verdamping te beperken kun je jaarlijks een laagje houtsnippers, boomschors of compost tussen de planten te strooien.

Gerelateerde artikelen