Bartafel verovert huiskamer

De interesse in bartafels is de afgelopen 5 jaar flink gestegen. Het zoekwoord bartafel gaat zelfs de term eetkamertafel voorbij in internet zoekmachines. Veel mensen overwegen klaarblijkelijk hun eetkamertafel te vervangen door een multifunctionele bartafel. Staand eten, drinken en werken wint terrein, niet alleen in het bedrijfsleven, maar nu ook thuis.

Data liegen niet. Het zoekwoord ‘bartafel’ heeft volgens Google inmiddels 14.800 maandelijkse zoekopdrachten en dit aantal blijft stijgen. Ook blijkt uit Google Trends dat waar eerder de eetkamertafel populairder was, nu de bartafel de overhand neemt. Daarbij wordt de interesse in een hoge eettafel sinds 2019 steeds groter met een piek in 2020, mogelijk voor een deel ingegeven door het feit dat mensen hun bartafel in de kroeg missen vanwege de lockdown.

Bartafel vindt vaste plek in huis

De statafel kennen we natuurlijk allemaal uit de kroeg. In de schuur hebben we er een inklapversie van staan die tevoorschijn komt als we een feestje organiseren. Eigentijdse, fantasierijke ontwerpers toverden de traditionele statafel om in een hippe, eigenwijze bartafel en wat zien we: de multifunctionele, stoere en sfeerverhogende bartafel verovert langzaam maar zeker de Nederlandse huiskamer.

Nostalgische gevoelens

“Behalve dat mensen het blijkbaar prettig vinden om wat meer staand te leven dan gezeten in een stoel, vinden velen de bartafel ook gewoon een mooi meubelstuk, zo merk ik steeds meer”, zegt meubelontwerper Paul van Hoeven, die zijn bartafels in de markt zet via NJOJ Brand Store. “Door zijn hoogte creëert de bartafel een ruimtelijk effect. Je woonkamer lijkt groter. Een bos bloemen of een mooie plant erop zorgt meteen voor extra sfeer en karakter.”

Bartafel wordt eettafel

Dat je van sommige bartafels in een handomdraai ook een eettafel kunt maken vinden velen een plus. Van Hoeven lacht: “Dat is ook verdraaid handig natuurlijk! Anderen krijgen nostalgische gevoelens bij een bartafel: wie herinnert zich niet de vele bars die in de jaren 80 in woningen gebouwd werden teneinde keuken en woonkamer met elkaar te verbinden? Eten op barkrukken was in die periode de normaalste zaak van de wereld!”

Middelpunt van de woning

De bartafels 2.2 doen allang niet meer denken aan de gedateerde, opvouwbare statafel. De moderne bartafel heeft een eigentijds uiterlijk: industrieel, Scandinavisch, vintage, minimalistisch of futuristisch, heeft een voetsteun, misschien zelfs wieltjes en is binnen een minuut om te bouwen in een heuse eettafel. Lage stoelen erbij en aanschuiven maar!

De moderne bartafel is compact en kan daardoor dienen als een natuurlijke afscheiding tussen keuken en woonkamer. Vanuit de keuken kijk je de kamer in en andersom. Zo ben je altijd betrokken bij wat er in huis gebeurt! Velen zien een bartafel dan ook als het middelpunt van hun woning. Er worden gasten aan ontvangen voor een drankje, er wordt huiswerk aan gemaakt, een kopje koffie gedronken of gewoon al mijmerend lekker aan gehangen. In één woord associëren mensen bartafels met: gezelligheid!

Je zet ‘m binnen, je zet ’m buiten

Dat de bartafel de eettafel uit de Nederlandse woonkamer gaat verdringen, denkt Van Hoeven niet. “Maar dat de bartafel vaste voet aan de grond krijgt in de Nederlandse huiskamer, daar ben ik wel van overtuigd. Het is gewoon een meubelstuk waar je heel veel kanten mee op kunt en dat vinden mensen prettig. Je zet ’m hier, je zet ‘m daar, hij staat overal leuk. Bovendien kun je ‘m bij mooi weer ook even buiten zetten, hoe handig en gezellig is dat!”

Gerelateerde artikelen