Van koken op gas naar koken op inductie

Kook ja al bijna heel je leven op gas? Dan kan de stap naar koken op een inductiekookplaat redelijk groot zijn. Hoewel bijna iedereen vroeger gebruik maakte van gas om te koken, is dit vandaag de dag een heel stuk minder. Nieuwbouwhuizen worden steeds meer zonder een aansluiting op het gasnet gebouwd. Maar ook als men renoveert, kiest men in keukens sneller voor koken op een inductiekookplaat.

De voordelen van koken op inductie?

Als je kiest voor koken op een inductiekookplaat, dan kies je voor veel meer veiligheid. De kookzones van je kookplaat warmen enkel op als je er kookgerei op plaatst. Als je deze eraf haalt, dan schakelt de zone zich automatisch uit. Zo gaat er zeer weinig energie verloren wanneer je kookt, waardoor enkel en alleen de pan wordt verhit en niet de kookplaat zelf niet. Afhankelijk van de kwaliteit van de pannen, kan je ervan uit gaan dat bij koken op een inductiekookplaat, slechts 10 tot 20 % van de energie verloren gaat, terwijl dit bij koken op gas wel tot 50 % kan oplopen. Etensresten bakken minder snel aan op een inductiekookplaat, dit omdat de plaat zelf niet verhit wordt. Met een microvezeldoek houd je je kookplaat véél makkelijker schoon dan een gasvuur, dit dankzij de vlakke kookzones. Verder heb je de mogelijkheid om water tot 2 maal sneller te laten koken dan op een gaskookplaat dankzij het magnetisch veld dat wordt gecreëerd.

De switch van gas naar inductie: Wat kan je doen?

Wanneer je de keuze maakt om over te stappen van gas naar inductie, zijn er meerdere zaken waar je rekening mee moet houden:

Het elektriciteitsverbruik

Het koken op elektriciteit vraagt een heel stuk meer energie dan koken op gas. De meterkast zal dus voldoende zwaar moeten zijn om deze piekvraag naar elektriciteit te kunnen verwerken. Let er dan zeker ook op dat de hoofdzekering capabel is om het verhoogde stroomverbruik in goede banen te leiden. Eventueel zal je je meterkast moeten vernieuwen of hem vervangen door één die wel beschikt over een speciale kookgroep. Dit alles hangt af van de soort inductiekookplaat dat je zal aanschaffen.

De pannen

Als je de keuze maakt om over te stappen van gas naar inductie, dan zal je wel nog rekening moeten houden met de aanschaf van speciale pannen met een voldoende dikke magnetische bodem. Hoe beter de kwaliteit van je pannen en ander kookgerei, des te beter dit deze extreme spanningen kan opvangen en ook weerstaan. Op deze wijze zal er sowieso meer warmte ontwikkeld worden, en bijgevolg haal je hier een hoger rendement uit je inductiekookplaat.
We kunnen hieruit zeker besluiten dat de keuze om over te schakelen van gas naar inductie, zeker heel wat voordelen met zich meedraagt. Het is zeker aangenaam voor zowel je uitgaven als alsook voor het milieu.

Gerelateerde artikelen