Hoe houd je je huis hygiënisch als je een hond of een kat hebt?

Huisdieren kunnen je gezin helemaal ‘af’ maken, of voor waardevol gezelschap zorgen als je alleen woont. Maar met alle positieve eigenschappen die een hond of kat met zich meebrengt, brengen ze ook een potentieel hygiënerisico met zich mee. Hoe houd je je huis hygiënisch als je een hond of een kat in huis hebt?

Haaruitval reduceren

Eén van de voornaamste manieren waarop de aanwezigheid van honden of katten je huis bevuilt, is door haaruitval. Er is weinig voor nodig om je hele huis onder de dierenharen te krijgen. Om de haartuitval van je hond of kat zo veel mogelijk onder controle te houden, is het verstandig om hem of haar minstens twee keer per week te borstelen. Zo kun je de losse haren opvangen die anders door het hele huis verspreid worden. Meestal vindt het dier zo’n borstelbeurt nog prettig ook!

Swifferen in plaats van stofzuigen

Uiteraard voorkom je met bovenstaande niet alle haartuitval op ongewenste plekken, hoewel je het er wel flink mee kunt reduceren. Verder is het dus een kwestie van schoonmaken. Heb je ‘harde’ vloer in plaats van tapijt? Dan werkt het vaak beter om te swifferen dan om te stofzuigen. Je kunt dan veel sneller je vloer schoonkrijgen en je gaat vaak ook makkelijker onder meubels door. Ook bespaar je je huisdier de herrie van de stofzuiger op deze manier.

Wormen en vlooien

Honden die last hebben van wormen, kunnen jeuk aan hun achterkant krijgen. Om die jeuk te bestrijden, willen ze nog wel een met hun achterste over het tapijt schuren. Dat is natuurlijk niet bevorderlijk voor je tapijt en de hygiëne in huis. Daarom is het verstandig regelmatig een wormenkuur voor je hond te gebruiken. Dit kan dus ook preventief zijn. Het voorkomen van vlooien bij een kat of hond is ook belangrijk voor de hygiëne in huis. Hier bestaan andere diergeneesmiddelen voor, die in je in de meeste gevallen in de nek van het dier moet druppelen. Overigens is een vlooienbesmetting zelf geen kwestie van hygiëne. Je hond of kat vaak wassen verkleint de kans hierop niet.

Eigen slaapplek

Geef je dier een eigen plek om te slapen, zoals een fijne mand of een lekker zacht kussen. Zo voorkom je dat hij of zij op verschillende plekken slaapt en haren achterlaat. Probeer deze vaste plek met grote regelmaat schoon te houden. Het handigst is het dan als het ‘bed’ van je hond of kant gemaakt is van een gemakkelijk te wassen materiaal met een verwijderbare overtrek, zodat je het zware werk aan de wasmachine kunt overlaten.

Er zit dus wat werk en wat investeringen in om hygiënisch te kunnen samenleven met een hond of kat. Maar het gezelschap en de liefde die je ervoor terug ontvangt is het natuurlijk dubbel en dwars waard!

Gerelateerde artikelen