De 10 voordelen van een groen dak

Planten en bomen, die zijn voor het platteland of parken. In stedelijk gebied hebt u daar toch niets aan? Niets is minder waar met een groen dak! Groen groeit overal en kruipt waar het niet gaan kan. U doet zowel uw omgeving als uzelf een enorm plezier met een groen dak. De voordelen van een groen dak? Die hebben we hieronder in een handig Top 10 lijstje gegoten!

1. Subsidie

De aanleg van een sedumdak – dakbedekking met vetplantjes – doet u niet even vanuit de losse pols. Daar is wel een investering voor nodig. Maar omdat een groendak zo goed is voor het milieu – zie daarvoor de rest van dit artikel – wordt het aanleggen hiervan vanuit de (lokale) overheid aangemoedigd. Neem nu de gemeente Groningen: u ontvangt daar €30 subsidie per m²! De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van waar u woont. Vergeet niet om de subsidie zelf aan te vragen!

2. Neemt Co² op en vermindert fijnstof

Fijnstof veroorzaakt gezondheidsproblemen en moet daarom uit de lucht worden gehaald. Met een groendak draagt u hieraan uw steentje bij! De plantjes zetten namelijk de Co² uitstoot om in zuurstof en nemen de fijnstof op. Veel meer dan bijvoorbeeld een bitumen bedekking. Zeker in stedelijk gebied kan meer groen op de daken dus absoluut een verschil maken, voor uzelf én uw omgeving!

3. Bufferen van regenwater

Bij hevige regenval wil het riool nog wel eens overstromen. De overbelasting van het riool kan worden tegengegaan met behulp van een groendak. Dat werkt namelijk als een soort buffer. Slechts in mondjesmaat komt het hemelwater dankzij deze dakbedekking in het riool terecht, omdat het eerst nog door alle lagen van het dak heen moet. Zo wordt het ook gefilterd en is daardoor een stuk schoner wanneer het eenmaal in het riool terechtkomt. Naast het vasthouden van het water wordt ook een deel teruggegeven aan de atmosfeer wanneer het verdampt.

4. Goed voor de biodiversiteit

Vogels en bijen zoeken over het algemeen hun heil liever op het platteland. Daar is immers veel meer en gemakkelijker voedsel te vinden. In de stad hebben ze het veel moeilijker, tenzij ze op een sedumdak of twee kunnen vertrouwen. Er bestaan meer dan 250 soorten vetplanten die hierop kunnen floreren en waardoor vele verschillende insecten en vogels aan hun dagelijkse portie kunnen komen. Via een groendak maken deze beestjes vaak de overstap naar naburige natuurgebieden, zoals tuinen en parken.

5. Bloeit zeer fraai

Tja, dat hoeven we waarschijnlijk niet aan u uit te leggen. Groen is gewoon mooi! Zeker in de zomer mag u volop van de aanblik van een door vogels, vlinders en bijen druk bezocht sedumdak genieten. Groen werkt ook nog eens ontspannend op de geest en vermindert stress, dat is wetenschappelijk bewezen. Mooi dan, dat een sedumdak de hele zomer prachtig groen blijft!

6. Betere warmtewering en geluidsisolatie

Aan de isolatie van uw dak zal het niet liggen wanneer u een sedumdak aanlegt. In de winter is de ruimte direct onder het dak namelijk lekker warm en in de zomer blijft die koel. Bovendien gedijen sedumplanten in iedere temperatuur. Wist u dat ze zelfs in staat zijn om omgevingsgeluid te dempen? Zowel binnen als buiten kunt u dan zelfs in een drukke stad van uw welverdiende rust genieten!

7. Meer rendement van zonnepanelen

Dat lijkt misschien gek, maar is het absoluut niet. Uw dak wordt minder warm dankzij de aanwezigheid van de vetplantjes. En zonnepanelen verwerken meer licht bij lagere temperaturen, wat ze op een groendak nóg efficiënter maakt. Sterker nog, het rendement dat u behaalt kan oplopen tot wel 16% extra! Daar komt nog bij dat sommige planten het juist weer goed doen in de schaduw. Bijvoorbeeld in die van uw zonnepanelen. Dat komt meteen de eerder genoemde biodiversiteit weer ten goede.

8. Eenvoudig aan te leggen

Goed nieuws: u heeft geen professional nodig om een groendak aan te leggen! Tenzij u misschien last heeft van hoogtevrees, natuurlijk. Maar iedere bedekking bestaat uit lichtgewicht cassettes, die weer uit meerdere bakjes bestaan. Daarin kunnen verschillende soorten vetplanten groeien. De cassettes klikt u eenvoudig aan elkaar met behulp van een handig kliksysteem. Hierdoor profiteert u van een stevig geheel, dat nog wel even grondig met grind moet worden ingesloten om wegwaaien te voorkomen.

9. Voor alle soorten dakbedekking

Het maakt niet uit op wat voor soort dak u uw biologische dakbedekking plaatst. Zowel platte als licht hellende daken zijn een perfecte ondergrond voor uw vetplanten. Bovendien wordt uw dakbedekking beschermd wegens een verminderde blootstelling aan UV-licht, sneeuw en regen en gaat zo tot wel twee keer langer mee! Ook blijft de temperatuur van uw dak laag dankzij de vetplantjes, zodat ook op die manier uw dakbedekking niet wordt aangetast.

10. Onderhoudsarm

Vetplantjes hebben weinig onderhoud nodig en uw groendak dus ook. Water geven hoeft enkel wanneer het heel lang droog is geweest en snoeien hoeft slechts één keer per jaar. Het liefste rond eind september, om uitgebloeide bloemen en onkruid te verwijderen. Afgezien daarvan hoeft u helemaal niets aan uw groendak te doen!

 

 

Gerelateerde artikelen