Tips voor het onderhouden van je hekwerk

Wanneer je hekwerk in je tuin hebt staan, kan het snel lelijk worden. Daarom is het belangrijk dat je het goed onderhoudt, zodat je er zo lang mogelijk mee kan doen en zodat het lang mooi blijft. Wil je graag weten hoe je het best je hekwerk kan onderhouden? Wij hebben een aantal tips voor je, zodat je nog lang kan genieten van je hekwerk!

Zelf onderhouden

We horen je al denken: moet het onderhouden van mijn hekwerk niet door een professional gedaan worden? Zolang er geen echte schade is, is dit gelukkig helemaal niet nodig. Tegenwoordig kan iedereen dit makkelijk zelf doen. Zorg dat je regelmatig het vuil van het hekwerk afspuit, met bijvoorbeeld een tuinslang. Een metalen hekwerk heeft vaak een coating die het materiaal lang mooi houdt. Deze coating moet elk jaar goed gereinigd worden. Gebruik hier geen materialen of schoonmaakmiddelen voor die krassen kunnen achterlaten! Reinig het hekwerk met een neutraal reinigingsmiddel met een PH-waarde tussen 5 en 8. Spoel het daarna goed af met water!

Dubbelstaafmat

Een andere manier om ervoor te zorgen dat je hekwerk lang mooi blijft, is om te kiezen voor een dubbelstaafmat hekwerk. Dit is een hekwerk dat bestaat uit twee horizontale en één verticale staaf, die gemaakt zijn van zink en goed zijn gecoat. Hierdoor is het erg goed beschermd tegen de weersomstandigheden. Daarnaast is het beschermd tegen roesten en tegen de uv-straling van de zon. Ook is dit type hekwerk erg stevig!

Een hekwerk aan de kust?

Woon je aan de kust en heb je een hekwerk staan? Dan is je hekwerk extra gevoelig voor beschadiging. Dit komt door het zout en het zand dat vanuit de zee het land op waait. Reinig in dat geval je hekwerk meerdere keren per jaar. Om je hekwerk echt goed te bescherming tegen het zeezout, kan je het behandelen met een zoutwerende primerlaag, door deze aan te brengen tussen de zinklaag en de poedercoating. Dit houdt je hekwerk nog jarenlang mooi!

Gerelateerde artikelen