De 4 grootste verschillen tussen houten en aluminium kozijnen

Ben je voor je woning op zoek naar nieuwe kozijnen? Dan kom je al snel de materialen hout en aluminium tegen. Dit zijn zeer geliefde materialen voor het maken van kozijnen. Beide materialen brengen specifieke voordelen met zich mee, waardoor je een goede vergelijking zou moeten maken. Wij hebben de grootste 4 verschillen tussen houten en aluminium kozijnen op een rijtje gezet.

Verschil 1: onderhoud

Eén van de grote verschillen zit hem in het onderhoud. Houten kozijnen vereisen het nodige onderhoud, terwijl aluminium kozijnen zo goed als onderhoudsvrij zijn. Aluminium hoeft niet geschilderd te worden en is bestand tegen corrosie. Hout moet daarentegen wel geschilderd worden en is gevoelig voor vocht.

Woon je bijvoorbeeld aan de kust? Dan is de keuze voor houten kozijnen niet duurzaam. Hout is namelijk gevoelig voor de zoute lucht en het bijbehorende vocht. Aluminium is een roestvrij ijzer dat prima bestand is tegen deze hardnekkige zeelucht. Dus voor minimaal onderhoud zijn aluminium kozijnen de juiste keuze.

Verschil 2: uitstraling

Ook op het gebied van uitstraling zijn grote verschillen waarneembaar. Houten kozijnen hebben een natuurlijke en warme uitstraling. Bovendien is het mogelijk om houten kozijnen een andere kleur te geven. Je schildert deze eenvoudig naar een tijdsgebonden kleur waardoor het makkelijker wordt om mee te gaan met trends.

Aluminium kozijnen hebben een meer industriële uitstraling. Deze kozijnen sluiten hierdoor goed aan bij moderne woningen. Dit geldt al helemaal voor slanke aluminium kozijnen. De slanke profielen gecombineerd met grote glasoppervlakken weergeven een eigentijdse uitstraling.

Goed om te weten: aluminium kan in elke kleur uitgevoerd worden. Deze kunnen worden gepoedercoat in een moffeloven. De kozijnen zijn daarmee in iedere RAL kleur uitvoerbaar en bezitten een langdurige kleurvastheid. Wel wordt het een lastig verhaal de kozijnen na verloop van tijd te wijzigen van kleur. Bij houten kozijnen vergt dit minder inspanning.

Verschil 3: kosten

Zowel aluminium als houten kozijnen zijn weer onder te verdelen in verschillende kozijnsystemen. Je hebt veel verschillende houtsoorten en er zijn genoeg verschillende profielsystemen in aluminium. Deze hangen samen aan een bepaalde kwaliteit en kwaliteit is meestal duurder in aanschaf.

Een inbraakveilig kozijn uitgevoerd voorzien van het juiste isolatieglas en elegante slanke profielen zal prijziger zijn dan het recht toe recht aan aluminium kozijnsysteem. Over het algemeen zou een aluminium systeem een hoger prijskaartje bezitten dan houten kozijnen, maar reken hier zelf het onderhoud van houten kozijnen bij in de loop der jaren.

Verschil 4: energie-efficiëntie

Het laatste verschil is hedendaags één van de belangrijkste verschillen. Er is immers een hoop te doen om duurzaamheid en energie-efficiëntie. Over het algemeen kan gesteld worden dat beide materialen voor een prima isolerende werking zorgen.

De manier waarop dit gedaan wordt, is wel materiaal verschillend. Hout biedt van nature prima isolerende eigenschappen, waardoor dit materiaal zeer energie-efficiënt is.

Dit geldt ook voor aluminium. Dit komt niet zozeer door de isolatie, maar door de thermische onderbreking binnen het profielsysteem. Hiermee is een aluminium kozijn alsnog in staat om kou en warmte van elkaar te scheiden.

Naar welk materiaal gaat jouw voorkeur uit? Ga voor jezelf na wat jou belangrijk is. Staat uitstraling voorop of hecht je meer waarde aan een uitstekende isolatie? Laat jezelf goed informeren door specialisten binnen het veld zodat je de juiste keuze maakt bij het bestellen van jou nieuwe kozijn.

Gerelateerde artikelen