4 Belangrijke redenen om zonnepanelen aan te schaffen

Zonne-energie wordt steeds populairder. Zowel particulieren als bedrijven maken gebruik van zonnepaneelsystemen om groene energie te produceren. Natuurlijk is dat gunstig voor het milieu, maar het is ook een geldbesparing. Is zonnepanelen kopen iets wat je aan het overwegen bent? Dit zijn vier redenen waarom je zo snel mogelijk een beslissing moet nemen!

1. Regeling voor saldering loopt af

Zonnepanelen zijn een geweldige manier om geld te besparen op je energierekening, maar er zit een addertje onder het gras. De regeling waarmee je de hoeveelheid stroom die je met je zonnepanelen opwekt van je rekening kunt aftrekken, loopt af in 2031. Dus als je erover denkt om zonnepanelen te installeren, moet je je ervan bewust zijn dat de besparingen die ze bieden misschien niet zo lang duren als de panelen zelf. Natuurlijk wordt de technologie voor zonnepanelen voortdurend verbeterd, dus het is mogelijk dat tegen de tijd dat de regeling afloopt, de panelen zo efficiënt zullen zijn dat het wegvallen van de regeling er niet meer toe doet. Hou het volgende in gedachten:

• Je kunt de energie direct gebruiken zonder deze terug te leveren, bijvoorbeeld als je wasmachine aanstaat terwijl de zonnepanelen elektriciteit produceren. Dan bespaar je geld op je elektriciteitsrekening door die stroom niet te gebruiken.

• Ook al zijn de terug leververgoedingen vervallen, je krijgt toch een kleine vergoeding omdat je terug levert aan het net. Hoewel je dit niet met je energierekening mag verrekenen. De meeste partijen denken dat het terug levertarief ongeveer 6 cent per kWh zal bedragen. Waar het op neerkomt is dat je nog steeds betaald wordt voor het opwekken van elektriciteit, ook al is het niet meer zoveel als vroeger.

Daardoor is het een uitstekende stimulans om zo snel als haalbaar is zonnepanelen te kopen, want het energiebesparingsplan mag nu nog gebruikt worden. Dit zal in 2023 waarschijnlijk minder worden, omdat dan de salderingsregeling vervalt, waardoor de zonnepanelen langzamer teruggewonnen kunnen worden.

2. Maak gebruik van de teruggave zolang het kan

Wil je geld besparen op je energierekeningen? Een installatie van zonnepanelen kan het antwoord zijn. Dankzij een slimme truc kun je werkelijk een teruggave van de overheid op je aankoop krijgen. Het werkt als volgt: als je een zonnepaneel koopt, kom je in aanmerking voor teruggave van de BTW die je betaalde. Dat is juist – je kunt 21% van de aankoopprijs terugkrijgen, waardoor zonnepanelen veel goedkoper worden. Maar pas op – deze regeling is er misschien niet voor altijd. De regering kan deze regeling veranderen, dus profiteer van deze nu het nog kan!

3. Speciale duurzaamheidslening

Als je je huis duurzamer wilt maken, zijn zonnepanelen een prima eerste stap. En dankzij speciale financieringsmogelijkheden zijn ze betaalbaarder dan je zou denken. Je kunt bijvoorbeeld een duurzaamheidslening afsluiten om de kosten van je panelen te dekken. Deze leningen hebben een bijzonder lage rente, zodat je op de lange termijn geld kunt besparen. Plus, als je zonnepanelen combineert met andere duurzame maatregelen zoals isolatie of een warmtepomp, kun je in aanmerking komen voor nog meer kortingen. Er is dus nog nooit een beter moment geweest om groen te gaan.

4. Voeg waarde toe aan je woning

Wil je wat waarde aan je huis toevoegen? Zonnepanelen helpen je niet alleen om geld te besparen op je energierekeningen, maar ze verhogen ook de waarde van je huis. In feite worden de kosten van aanschaf en installatie van zonnepanelen bijna direct doorberekend in de waarde van je huis. Dus als je zonnepanelen koopt en binnen een paar jaar verhuist, kun je het geld gewoon terugkrijgen in de vorm van een hogere woningwaarde bij de taxatie en verkoop. Zonnepanelen zijn stabiel in waarde en zullen naar verwachting niet in waarde dalen, dus zijn ze een prima investering voor je huis.

Zonnepanelen zijn een verstandige investering. Ze zijn niet meer zo prijzig als toen ze oorspronkelijk op de markt kwamen. Bovendien zijn er verschillende aantrekkelijke programma’s waarmee je je investering in zonnepanelen snel kunt terugbetalen. Je moet snel handelen, want hoe langer je wacht, hoe minder tijd je zult hebben om je zonnepanelen terug te verdienen!

Gerelateerde artikelen