De verschillende type garagedeuren: dit moet je weten!

Een garage hebben is comfortabel, praktisch en fijn. Maar dan is het wel van belang dat een van de belangrijkste onderdelen van een eigen garage, de garagedeur, van goede kwaliteit, veilig én stijlvol is. De zoektocht naar een passende garagedeur is echter niet voor iedereen even gemakkelijk. Er zijn namelijk diverse soorten deuren die je kunt gebruiken voor je garage. We helpen je een eind op weg door de meest voorkomende garagedeuren voor je op een rijtje te zetten. Er zit vast wel een deurtype tussen dat perfect past bij jouw (toekomstige) garage!

Kantelende garagedeuren

Een bekend type deur zijn kantelende garagedeuren, kortweg ook wel kanteldeuren genoemd. De deuren zijn de echte klassiekers als het gaat om garagedeuren. Iedereen kent ze wel: je duwt of trekt ze open, waarbij de deur omhoog (en bij sluiten) omlaag kantelt. Dit type deur heeft enkele voordelen. In de eerste plaats zijn deze deuren veilig in gebruik. Onderdelen waar je verwondingen door op kunt lopen, zijn preventief afgedekt om schade te voorkomen. En in de tweede plaats is er qua kanteldeuren veel keuze: ze zijn in allerlei varianten en stijlen verkrijgbaar. Ten slotte zijn kantelende garagedeuren over het algemeen goed betaalbaarder dan andere soorten garagedeuren.

Sectionale garagedeuren

Een iets modernere soort garagedeur in vergelijking met de kanteldeur, is de sectionale garagedeur. Kenmerkend voor dit type is dat ze zowel horizontaal als ook verticaal geopend kunnen worden. Deze deuren zijn opgebouwd uit aparte panelen, die met elkaar verbonden zijn. Een van de grootste pluspunten van sectionaaldeuren in vergelijking met kanteldeuren, is dat deze standaard goed zijn geïsoleerd. Als je het in jouw garage een beetje comfortabel en warm wilt houden in de winter, en koel in de zomer, dan zijn sectionale garagedeuren een verstandige keuze. Naast deze standaardisolatie zijn deze deuren ook nog voorzien van rubbers, die nog eens extra isolatiewaarde opleveren. Verder is een groot pluspunt van sectionaaldeuren dat ze op alle deurvormen passen. Of je garagedeur nu rechthoekig is, schuin afloopt of een boogvorm heeft: met een sectionaaldeur kun je altijd uit de voeten. Ten slotte staan sectionale garagedeuren erom bekend dat ze goed beveiligd zijn. Er zit standaard een draaigrendelslot in deze deuren, die het inbrekers erg moeilijk maakt om de deur te saboteren. En doordat de deur voorzien is van een elektrisch aandrijvingssysteem, is deze nog beter beschermd.

Zijdelingse sectionaaldeuren

Een speciale soort sectionaaldeur zijn de garagedeuren die zijdelings openen, ofwel horizontaal. Deze deuren lijken breder dan sectionaaldeuren die verticaal opengaan. Wil je even snel met je racefiets een rondje rijden? Dan is de zijdelings openende garagedeur ideaal, omdat dit type garagedeur niet volledig opengedaan hoeft te worden. Je kunt dus snel(ler) naar buiten en binnen via de garagedeur. Voor mensen die in de garage een laag plafond hebben zitten, is de zijdelings openende garagedeur perfect om ruimte te kunnen besparen. Zo kun je in de hoogte meer spullen in je garage kwijt.

Roldeuren voor in de garage

Naast kanteldeuren en sectionaaldeuren zijn er nog de roldeuren. Hierbij rolt de garagedeur net onder het plafond door naar binnen of, via een bocht natuurlijk, naar beneden. Dit type garagedeur is geliefd vanwege het gebruiksgemak en de ruimtebesparing die je hiermee realiseert.

Welke soort materiaal kies jij?

Ten slotte is het bij het kopen van een garagedeur belangrijk om te letten op de materiaalsoort. Hierbij is er keuze uit kunststof deuren, metalen deuren of houten garagedeuren. Het grote voordeel van kunststof en metaal is dat deze materialen onderhoudsvrij zijn. Hout is vooral geliefd vanwege stijlvolle look, maar heeft geregeld onderhoud nodig.

Gerelateerde artikelen