De voordelen van waterontharding

Weet jij al wat voor water er uit je kraan komt? Water is water zou je zeggen en dat is ook wel zo, maar er is toch een kanttekening. Want afhankelijk van waar je woont kan het water zacht zijn, hard of ergens ertussenin. Alvast goed om te weten: het kan geen kwaad voor je gezondheid als je hard of zacht water drinkt. Sterker nog, je lichaam vaart er wel bij. Maar verder kan het alleen maar zorgen voor ergernis. Wat is hard water dan en waarom heb je dan waterontharding nodig?

Calcium en magnesium zorgen voor kalkaanslag

Hard water is niets anders dan water waarin calcium en magnesium is opgelost. De ondergrond van Nederland, waar je drinkwater vandaan komt, is rijk voorzien van deze twee elementen. Allebei zijn ze van belang voor sterke botten, tanden en spieren, maar je wasmachine vindt het wat minder fijn. In het huishouden staat kalkaanslag in de top 5 van grootste ergernissen. Het is ook een rotklus om al die witte verharde aanslag weg te poetsen. Vaak heb je daar dan weer van die dure middeltjes voor nodig, wat je weer onnodig geld kost. Een eenmalige investering in een waterontharder en je bent van dat hele poetsgedoe af. Om maar niet te spreken van het verlost zijn van de zoveelste storing aan je was- en vaatwasmachine.

Waterontharding heeft veel voordelen

Huishoudelijke waterontharding heeft een aantal voordelen. Het verbannen van kalkaanslag is hiervoor al genoemd. Net als het minder hoeven schoonmaken met speciale schoonmaakmiddelen. Verder:

  1. Alles smaakt beter. Koffie en thee zonder overbodige kalk. Je aardappelen gekookt in ultrazacht ontkalkt water. De smaak van je eten en drinken komt beter tot zijn recht.
  2. Ontkalkt water is goed voor je huid. Kalk droogt je huid uit. Als je nog jong bent kun je dat nog wel redelijk opvangen, hoewel je het wel ziet. Maar als je ouder wordt moet je extra smeren met dure middeltjes om je huid soepel te houden. Een waterontharder draagt dus bij aan een soepele huid.
  3. Je apparaten gaan langer mee, want onderdelen slijten minder snel. Ga maar na wat er allemaal met water werkt; de cv-ketel, was- en vaatwasmachine, geiser, de waterkoker, koffiezetapparaat, douche, een strijkijzer en de stoomoven. Het zijn er nogal wat, en het kan allemaal vroegtijdig stuk door kalkaanslag. Vermijden dus!
  4. Je hebt geen wasverzachter meer nodig. Zachtere kleding dankzij zacht water. Scheelt je dus ook weer geld.
  5. Je algemene stroomverbruik daalt als je machine minder hard hoeft te werken. Het is ook nog eens beter voor het milieu, ook omdat je veel minder chemicaliën gebruikt.

Waterontharding draagt dus bij aan je algemene woongenot. Waarom zou je jezelf dat ontzeggen? Laat de waterexperts van Bayard je adviseren en vraag informatie aan. Vanaf vandaag kijk je anders tegen water aan. Met deze kennis; doe er je voordeel mee.

Gerelateerde artikelen