(Rol)gordijnen of jaloezieën? Dit zijn de voor- en nadelen

Heb je net een nieuw huis gekocht of wil je je raamdecoratie aanpassen? De keuze tussen gordijnen of lamellen is dan altijd lastig. Ze hebben allebei een andere look en andere voor- en nadelen. De keuze hangt dus af van jouw smaak en wat het beste bij je huis past. Om je te helpen in de keuze hebben we een lijstje met voor en nadelen gemaakt.

(Rol)gordijnen

Om te beginnen met gordijnen. Ze zijn vaak een mooie klassieke manier om je raam te bekleden, gordijnen zijn vaak de mooiste manieren om grote ramen te bekleden en voor kleinere ramen is het gebruiken van rolgordijnen ook een goede optie.

Er zitten naast de mooie look nog meerdere voordelen aan het nemen van gordijnen. Namelijk dat je met gordijnen de lichtinval redelijk kan regelen. Toch is de controle niet optimaal met gordijnen. Wat gordijnen wel enorm goed kunnen is het regelen van de privacy. Als je niet gezien wil worden in de avond kan je ze makkelijk dicht trekken en niemand kan je meer zien.

De nadelen van gordijnen zijn als volgt. Je kan de lichtinval regelen met gordijnen, maar je hebt eigenlijk maar twee mogelijkheden. Namelijk open of dicht, hier zit eigenlijk niet veel speling in. Ook vragen gordijnen om veel onderhoud, wanneer een gordijn vies is kan het een hele hoop inspanning vragen om ze weer schoon te krijgen.

Jaloezieen

Het nemen van jaloezieën brengt ook een aantal voordelen met zich mee. Vaak passen jaloezieën het beste bij kleinere ramen. Het geeft een mooie look, die vaak past bij de wat moderne huizen.

Naast de look zitten er meer voordelen aan het nemen van jaloezieën. Ze zijn namelijk makkelijk schoon te houden, je hoeft ze alleen maar te ontstoffen in de meeste gevallen. Ook kan je de lichtinval met dit type raambekleding heel precies controleren met lamellen. Ook voor de privacy geldt dit.

Jaloezieën zijn dus een goede optie, maar zelfs hieraan zitten nadelen. Namelijk dat je niet zomaar een winkel in kan lopen om ze te kopen, maar je moet altijd kiezen voor jaloezieen op maat voor de beste pasvorm. Het is dus vaak duurder en tijdrovender om te kiezen voor jaloezieën dan voor gordijnen. Verder moet je vaak kiezen voor de duurdere versies van jaloezieen om een mooie look te krijgen, terwijl je met gordijnen vaak al een mooie look kan krijgen met de budget versie.

Gerelateerde artikelen