Duurzame raamdecoratie: 5 tips

Als je dan toch op zoek bent naar raamdecoratie, kan het geen kwaad om op de duurzaamheid te letten. Het milieu speelt een steeds grotere rol bij onze aankopen. Ook bij raamdecoratie. Met het maken van slimme keuzes kun je geld besparen en bijdragen aan het milieu. Kijk eens bij inhuisplaza.nl voor een uitgebreid aanbod. In dit artikel vind je 5 tips voor duurzame raamdecoratie.

Tip 1: Dubbellaagse raambekleding

Een eerste tip is om voor raambekleding met een dubbele stoflaag te gaan. Dit doe je bijvoorbeeld met duette shades plisse gordijnen. De gordijnen zijn functioneel voor het bepalen van gewenste privacy, lichtinval en kunnen ook als raamdecoratie schuifpui worden bevestigd.

De twee lagen werken isolerend en zorgen ervoor dat je de verwarming op koude dagen minder snel aan hoeft te zetten. Op zomerse dagen geldt hetzelfde voor de airconditioning. Op die manier bespaar je kosten en ben je goed bezig voor het milieu.

Tip 2: Duurzame materialen

Het is ook duurzaam om voor materialen te kiezen die niet snel kapot gaan. Als je investeert in stevige materialen hoef je niet snel weer nieuwe raamdecoratie te kopen. Dat is zowel goed voor je portemonnee als het milieu. Hout is een goed voorbeeld. Houten jaloezieën of shutters passen bij veel soorten woningen.

Tip 3: Isolerende rolgordijnen

Een van de meest energiebesparende raamdecoratie soorten, zijn rolgordijnen. Bij het uitrollen van dit type gordijn ontstaat er een extra laag met lucht tussen de temperatuur in huis en buitenshuis. Die luchtlaag kun je vergelijken met een soort barricade die ervoor zorgt dat de temperatuur binnen minder wordt beïnvloed door de temperatuur buiten. De isolerende werking is daarmee duurzaam.

Tip 4: Raamdecoratie op maat

Tip 4 gaat in op het formaat van je raamdecoratie. Diverse soorten kun je precies op maat bestellen, zodat ze in jouw raam precies passen. Daardoor laat je geen kiertjes open waar lucht of licht van buiten door naar binnen kan glippen. Als raamdecoratie perfect aansluit kan het een isolerende duurzame werking hebben.

Tip 5: Dikke of dubbele stoffen

Ben je meer van de stoffen gordijnen zoals vouwgordijnen of hangende gordijnen? Dan zijn daar ook mogelijkheden voor. Een duurzame optie is om gordijnen in een iets wat dikke stof te kopen. Hier kan de warmte minder snel doorheen komen, waardoor het een isolerende werking behoudt. Ook kun je dit realiseren met twee stoflagen achter elkaar.

Gerelateerde artikelen