Een gezellige woonkamer inrichten doe je zo

De woonkamer is de meest centrale plek in je huis. Je brengt er veel tijd door, van ontspannen op de bank zitten tot vrienden ontvangen, en misschien zelfs wel thuiswerken. Het is dus belangrijk dat iedereen zich fijn voelt in de woonkamer. Een gezellige en warme sfeer helpt daarbij. Hoe je de woonkamer gezellig inricht? Doe inspiratie woonkamer op met deze tips!

Warme kleuren

Kies voor warme kleuren bij het inrichten van de woonkamer. Warme kleuren zijn rood, geel, oranje en bruin. Je kunt gaan voor één kleur in verschillende tinten (ton-sur-ton), of kiezen voor verschillende complementaire kleuren.

Gebruik voor de grotere oppervlakten zoals de muren en het plafond een lichtere tint. Donkere tinten zijn warmer, maar kunnen een ruimte ook kleiner en zelfs deprimerend later overkomen als je ze op grotere oppervlakten gebruikt. Met een lichtere tint van een warme kleur creëer je een goede en rustige basis voor de rest van het interieur. Vervolgens ga je verder met een iets donkerdere tint, zoals voor de meubelbekleding, het tapijt en de accessoires.

Rond en organisch

Strakke lijnen hebben vaak een koele, geordende uitstraling. Ronde en organische vormen daarentegen, maken een ruimte zachter en vriendelijker. Kies dus voor meubelen met afgeronde hoeken, voor een ronde poef en een ovalen bijzettafel. Ook ronde of bolle accessoires dragen bij aan de gezelligheid, zoals een bolle vaas of bloempot of een ronde lampenkap.

Zachte verlichting

Verlichting is voor een groot deel sfeerbepalend, zeker als het buiten donker is. Dimbare spotjes zijn heel handig als je zelf de sfeer in een woonkamer wilt bepalen. Ben je bezig met praktische dingen, zoals thuiswerken of schoonmaken, dan zet je de verlichting helder. Wil je lekker ontspannen op de bank, dan dim je het licht voor een gezellige sfeer.

Ook daglicht kan bijdragen aan een gezellige sfeer in de woonkamer, mits je het reguleert. Kies bijvoorbeeld voor vitrage of semi-transparante plisségordijnen. Deze voorkomen dat er hard licht naar binnen schijnt, maar filteren en temperen het licht dat binnen komt. Ook shutters zijn een goede optie. Kies bijvoorbeeld voor houten shutters, die met hun natuurlijke uitstraling bijdragen aan en gezellige sfeer. Omdat je de lamellen in iedere gewenste positie vast kunt zetten, bepaal je zelf de mate van lichtinval en pas je dit aan naar de situatie. Schutters schoonmaken is eenvoudig en bovendien is het een duurzame vorm van raamdecoratie omdat ze lang mee gaan.

Natuurlijke en zachte materialen

Natuurlijke materialen dragen bij een aan gezellige, warme sfeer. Linnen gordijnen, katoenen kussentjes op de bank, een houten tafel. Een hoogpolig tapijt, een schapenvachtje over de stoel, plaids over de bank; ze zorgen allemaal voor een knusse en gezellige sfeer. Het voordeel van deze accessoires is dat je er eenvoudig mee kunt combineren en dat je ze kunt aanpassen naar het seizoen. Een warme plaid is in de winter heerlijk, maar in de zomer niet nodig, dus vervang je hem bijvoorbeeld door een linnen bankhoes in een zachte kleur.

Gerelateerde artikelen