Een onderhoudsarme woning laten bouwen: handige tips om je op weg te helpen

Het laten bouwen van een onderhoudsarme woning is niet alleen een slimme investering voor in de toekomst en voor de lange termijn, maar het zorgt er ook voor dat je minder zorgen en kosten hebt op het gebied van onderhoud. Door de juiste keuzes te maken in materialen en het ontwerp van je woning kun je een huis creëren dat er niet alleen mooi en verzorgd uitziet, maar ook dat weinig onderhoud vergt. In dit blog delen we handige tips om je op weg te helpen bij het laten bouwen van een onderhoudsarme woning.

Kies voor duurzaam

Wanneer je materialen gaat uitzoeken voor je woning, dan doe je er verstandig aan om te kiezen voor materialen die duurzaam zijn voor de planeet. Ook is het handig om te kijken naar materialen die bestendig zijn tegen diverse weersomstandigheden en die daarnaast weinig aandacht nodig hebben. Denk aan materialen zoals gevelbekleding, aluminium kozijnen en goede dakpannen. Deze materialen zijn bestand tegen weersinvloeden en hebben weinig tot geen schilderwerk nodig

Onderdelen

Voor het bouwen van je woning zul je ook allerlei onderdelen nodig hebben waar je nog nooit van hebt gehoord. Het is belangrijk om ook deze onderdelen van hoogwaardige materialen te kopen. Denk bijvoorbeeld aan een boeiboord. Deze boeiboord zorgt voor de afwerking van dakranden en dakgoten. Ook is het aan te raden om andere boeidelen van goede kwaliteit aan te schaffen. Deze onderdelen beschermen de dakranden en gevels tegen vocht en andere weersomstandigheden. Daarnaast zijn deze onderdelen ook nog eens duurzaam en rotbestendig. Ze behouden hun uitstraling zonder dat er regelmatig schilderwerk nodig is.

Inspectie

Ondanks de weinig onderhoud die nodig is aan de bovenstaande artikelen is het toch belangrijk om regelmatig inspecties te laten uitvoeren aan je woning. Zo weet je of je woning er nog goed bij staat en of er nog eventuele schade is wat je moet vervangen. Zo voorkom je eventuele problemen en pak je ze tijdig aan. Controleer de staat van het dak, de gevel, de dakpannen, of alle ramen nog goed sluiten en of de kou buiten de deur wordt gehouden.

De tuin

Wanneer je een woning wil laten bouwen die onderhoudsarm is, zal je al snel zien dat je ook geïnteresseerd bent om een tuin te laten aanleggen. Hier zit veel werk in, dus het liefst houd je de tuin ook zo schoon mogelijk zonder dat het onderhoud je te veel tijd kost. Kies voor planten die weinig aandacht nodig hebben en kies een ontwerp van je tuin waarbij je weinig hoeft te doen. denk bijvoorbeeld aan het leggen van tegels met daaronder zeil waardoor er geen onkruid naar boven kan groeien of kijk naar de opties voor nep gras zodat je niet steeds de grasmaaier aan hoeft te zetten.

Gerelateerde artikelen