Een thuiswerkkantoor met voldoende licht

Uit verschillende onderzoeken blijkt hoe belangrijk het is om een werkplek van voldoende natuurlijk licht te voorzien. Het gebruik van grote ramen in wanden, of bijvoorbeeld een lichtkoepel in het plafond draagt bij aan de hoeveelheid natuurlijk licht. Niet alleen in kantoorpanden is het belangrijk om aandacht te besteden aan de verlichting. Houd ook in je eigen woning rekening met het belang van het licht van buiten. Zeker nu hybride werken het nieuwe normaal lijkt te worden binnen veel werkgevers. Overigens is natuurlijk licht niet alleen goed voor de concentratie, het maakt ruimtes vaak ook sfeervoller.

Meer licht en betere ventilatie met ramen en lichtkoepels

Een partij als Lichtkoepeltje biedt verschillende modellen lichtkoepels aan. Sommige modellen voorzien een ruimte niet alleen van meer licht; ze zijn ook te openen. Het voordeel hiervan is dat de lichtkoepel niet alleen bijdraagt aan voldoende natuurlijk licht op kantoor, maar ook aan een verbeterde ventilatie. Dat laatste is steeds belangrijker geworden, sinds de uitbraak van de pandemie. Zeker bij oudere kantoorpanden speelt dit, waar ventilatiesystemen soms sterk verouderd zijn. Nadeel van te openen lichtkoepels is het beveiligingsrisico wat het met zich mee kan brengen.

Hybride werken zal voorlopig blijven

Zoals reeds werd aangehaald is de kans groot, dat hybride werken zal blijven de komende jaren. Waar werken op kantoor op dit moment helemaal nog niet mogelijk is, zal dat de komende maanden zeer waarschijnlijk weer veranderen. Ook in het najaar van 2021 werd het tijdelijk toegestaan om weer naar kantoor te gaan. Iets waar veel werknemers gebruik van hebben gemaakt. Het contact met collega’s werd sterk gemist. In het bijzonder de informele gesprekken bij de koffieautomaat. Dergelijke gesprekken zijn op afstand nauwelijks te voeren. In die zin, dat men elkaar veel minder snel opbelt om kort bij te praten. Hybride werken is een goede mix tussen het werken vanuit huis en de mogelijkheid om informeel contact met elkaar te behouden op kantoor.

Investeren in een kantoor aan huis

Juist doordat hybride werken voorlopig zal blijven, is het belangrijk om te investeren in een kantoor aan huis. Er zijn verschillende manieren waarop mensen zoeken naar mogelijkheden, om een dergelijk kantoor te creëren. De één zet een bureau met bijpassende stoel in de woonkamer, de ander start met een verbouwing van de zolderruimte. Het is opvallend dat een groot aantal huishoudens de verbouwing in huis grotendeels zelf uitvoert. Men heeft mede door het thuiswerken meer tijd over om kennis op te doen over de wijze waarop de klussen moeten worden uitgevoerd. Daar waar voorheen vrijwel standaard voor het uitbesteden hiervan werd gekozen. Dat geldt overigens niet alleen voor verbouwingen in huis, maar bijvoorbeeld ook voor een renovatie van de tuin. Online is veel informatie te vinden over dergelijke projecten.

Gerelateerde artikelen