Hier moet je op letten bij het inhuren van een vakman

Het klinkt wellicht verleidelijk om de klussen tijdens een verbouwing zelf te doen. Je bespaart er namelijk geld mee, maar soms is een vakman onmisbaar. Dit is bijvoorbeeld het geval als het gaat om klussen die te maken hebben met elektriciteit. Elektriciteit kan gevaarlijk zijn en dat betekent dat een elektricien niet mag ontbreken. Het is wel goed om op een aantal zaken te laten als je een vakman gaat inhuren. Ben je hier benieuwd naar? Lees dan hieronder verder.

De referenties

Het eerste waar je op moet letten bij het inhuren van een vakman, zijn de referenties. Het is namelijk belangrijk dat je een vakman inhuurt die goed werk levert. Op internet kan je tegenwoordig zoeken op bepaalde vakmannen. Vaak kan je dan de ervaringen van andere mensen vinden. Merk je dat alle referenties positief zijn? Dan kan je met een gerust gevoel de vakman inschakelen. Ben je niet zo overtuigd van het werk van de vakman? Ga dan vooral verder met de zoektocht. Vraag eens rond in je omgeving of er iemand is die een goede vakman kan aanraden. Dit kan je natuurlijk veel tijd en moeite besparen.

De materialen

Elke vakman heeft een andere manier van het uitvoeren van klussen. Dit heeft invloed op de materialen die nodig zijn voor de klus. Het is van belang dat het duidelijk is wie er moet zorgen voor de materialen. Neemt de vakman zelf alles mee of moet jij bepaalde spullen aanleveren? Maak hier goede afspraken over om misverstanden te voorkomen. Leg dit desnoods vast in een schriftelijke overeenkomst. Het is dan voor iedereen duidelijk wat er van elkaar wordt verwacht. Is het de bedoeling dat jij bijvoorbeeld gereedschap moet regelen? Kijk dan eens of je gereedschap tweedehands kan aanschaffen. Door tweedehands gereedschap kan je geld besparen en dat is altijd mooi meegenomen tijdens een verbouwing.

De kosten

Een vakman inhuren, is niet altijd goedkoop. Er kunnen meer kosten bij komen kijken dan dat je in de eerste instantie had berekend. Je kan het beste meerdere offertes aanvragen. Deze offertes kan je vervolgens goed met elkaar vergelijken. De ene klus zal uiteraard duurder zijn dan een andere klus. Wat kost een traprenovatie bijvoorbeeld? Dat hangt af van onder andere de soort traprenovatie en het type van de trap. Wat kost een 3 fase aansluiting? Dat is bijvoorbeeld afhankelijk van de elektriciteitsmeter en het aansluittarief. Maak overigens afspraken over de betaling en de facturatie.

De garantie

Een vakman zal zijn best doen om het werk zo goed mogelijk uit te voeren. Soms kunnen er dingen gebeuren waardoor er toch iets misgaat. In dat geval is het fijn als je terug kan vallen op de garantie. Vraag eerst eens na of de vakman werkt met garantie. Is dat niet het geval? Dan is het belangrijk dat je samen met de vakman van tevoren afspraken maakt over de garantie. Het is verstandig om dit vast te leggen in een schriftelijke overeenkomst. Op die manier is het voor elke partij duidelijk wat er zal gebeuren in bepaalde situaties.

Gerelateerde artikelen