Overweeg je private lease? Houd dan rekening met de volgende zaken

Wanneer het tijd is voor een nieuwe auto zijn er verschillende opties. Je kunt een gloednieuwe auto aanschaffen, maar deze zijn erg duur. Een tweedehandsauto is ook een optie maar dit is vaak een risicovolle aankoop. Daarom kiezen veel mensen tegenwoordig voor private lease, waarbij je in een gloednieuwe auto rijdt voor een vast bedrag per maand. In dit artikel leggen we je uit waar je rekening mee moet houden als je kiest voor een private leaseauto.

De kilometrage

Voordat je een private leasecontract tekent is het belangrijk bij jezelf na te gaan hoeveel kilometer je per jaar rijdt. Er is vaak een standaard aantal kilometers inbegrepen in het maandtarief. Bij meer kilometers wordt het maandbedrag hoger, omdat dit effect heeft op de staat van de auto. Het standaard aantal kilometers is 10.000 per jaar, maar hier zit je vaak al gauw aan. Rijd je meer kilometers, dan moet je fors bijbetalen. Het is dus slim om te berekenen hoeveel kilometers je in de auto wilt gaan rijden, zodat je een juist aantal kilometers afspreekt. Bij een hoger aantal is je maandbedrag wat hoger, maar hoef je geen boetes te betalen.

Controleer de aanbieding

Je ziet vaak aantrekkelijke aanbiedingen voor private lease voorbijkomen. Controleer altijd heel goed wat er wel en niet inbegrepen is in verschillende aanbiedingen. Kijk bijvoorbeeld naar het type verzekering en of dit voldoende is voor jou. Maar ook of er banden bij inbegrepen zitten en hoe de auto opgeleverd wordt: met extra’s of alleen de basics? Het liefst wil je natuurlijk dat er zoveel mogelijk in de prijs inbegrepen zit. Loop goed na wat je wel en niet kunt verwachten in de aanbiedingen die je vindt. Met private lease vergelijken kom je erachter wat het beste bij je past.

Meerdere bestuurders

Het rijden in een leaseauto is ingewikkeld. Het contract staat namelijk op jouw naam, maar de auto is niet jouw eigendom. Dat betekent dat je niet altijd zomaar iedereen in jouw auto mag laten rijden. In sommige contracten ligt vastgelegd dat alleen de ondertekenaar in de auto mag rijden. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar voor sommigen is dat vrij onhandig. Vaak is het echter zo dat iedereen met een geldig rijbewijs in de auto mag rijden en dat de auto dan nog steeds verzekerd is. Belangrijk om even te checken voordat je je auto uitleent, dus!

Kiezen voor private lease

Bovenstaande zaken zijn valkuilen waar mensen vaak in terecht komen bij het afsluiten van een private leasecontract. Andere dingen waar je op kunt letten zijn bijvoorbeeld leeftijdsgrenzen voor autobestuurders, geldigheid van niet-Nederlandse rijbewijzen en paspoorten, de behandeling van schade en het controleren wat er gebeurt met je opgebouwde schadevrije jaren. Wanneer je zorgvuldig hebt uitgezocht hoe deze zaken voor jou uitkomen kun je met een gerust hart kiezen voor private lease. Het is een heerlijk comfortabele manier van rijden in een nieuwe auto waarbij je nauwelijks onverwachte kosten hoeft te verwachten!

 

Gerelateerde artikelen